Шрифт:

В помощ на обучението в техниката на тласкане на гюле

В помощ на обучението в техниката на тласкане на гюле
14-10-2019 09:10

Един от доайените на треньорството по хвърляния в България несъмнено е Лазар Топалов. Догодина той ще навърши 80 години. Макар от известно време да не се занимава активно с любимото си поприще, Топалов не спира да споделя и съветва със знанията и уменията си и да предава опита си на по-младите треньори.

 

Роден на 28 август 1940 г.в с. Белица, Топалов израства като силен и строен юноша и скоро започва да разкъсва физическата си мощ между волейбола, вдигането на тежести и леката атлетика. Царицата на спортовете надделява в крайна сметка. В началото и средата на 60-е години на 20-и век Лазар е сред най-добрите ни атлети в тласкането на гюле, неколкократен носител на медали от национални шампионати.

 

След дипломирането си във ВИФ Топалов се захваща с треньорска дейност. „През ръцете му” през годините са минали повече от 300 активни състезатели в четирите вида хвърляния. С тях той печели ни по-малко, ни повече от 134 (!) медала от националните шампионати – 59 златни, 36 сребърни и 39 бронзови.

 

Трудно е да се изброят всичките му шампиони и рекордьори. Без да степенуваме успехите им, твърди титуляри в националните гарнитури при юношите  девойките бяха (хронологично): Ангелина Игнатова (гюле), Костадин Пидов и Костадин Коев (гюле), Надка Лазарова (гюле), Мария Алуминова (копие), Албена Богданска (гюле), Николина Белчева (гюле), Лидия Пецева и Татяна Стойчева (копие), Борислав Колов (балкански шампион за юноши на гюле и диск), Димитър Влахов (копие). Най-голямата му гордост несъмнено е Мария Джалева от Симитли, балканска шампионка на копие за девойки и четвърта на турнира „Дружба”. В по-ново време през Топалов преминаха Красимир Александров (гюле) и Сергей Христов (гюле), както и талантливият Владимир Дивизиев (диск). Топалов и до ден-днешен съжалява, че външни причини му попречиха да доведе до рекордите за момчета и юноши истинските дарования Спас Михтарски (гюле и диск) и особено Мартин Стефанов (50.26 м на диск още на 14 години! – рекорд за момчета под 16 г.). Последният от шампионите на Лазар – Йордан Янчев – беше еднакво добър и на диска, и на гюлето, и на чука.

 

Преди известно време Топалов (който иначе има публикации в руското списание „Легкая атлетика” и в някои американски издания) издаде извънредно интересната си книга „Резервите”. В нея той споделя с охота своите похвати и методи за работа с подрастващите и в четирите вида хвърляния. Днес ви предлагаме една кратка статия от книгата му за техниката на класическия начин на тласкане на гюле.

 

Причини водещи към нарушаването на ритъма при тласкането на гюле по стандартния вариант

 

Тъй като досега не сме срещали официално в литературата да се споменава за  причините,нарушаващи ритъма при тласкането на гюле, ще се спрем накратко на този въпрос, защото ритъмът е просто "невидим” и трудно се открива.

 

Що е ритъм и причините за нарушаването му. Ритъмът е пряко свързан със структурата на движенията, която води до определен ритъм. Структурата на движенията от своя страна представлява начин на изпълнение на движенията и връзката помежду им, която се определя цялостно от показателя за време, т.е. от ритъма, от което зависи максималният прираст на постижението спрямо тласкането от място.

 

Ето защо, при усъвършенстването на тласкането на гюле е нужно да се знаят първопричините за нарушаване на ритъма, като тяхното отстраняване ще доведе до по-добър синхрон на движенията и постигане на ефективен ритъм - в противен случай през годините ще се повтарят едни и същи грешки и незадоволителен резултат.

 

Като една от причините за нарушаване не ритъма при гюлето е стартирането от пръсти, което се дели на два варианта: стартиране чрез плъзгане и стартиране с подскок.

 

- Стартиране чрез плъзгане.

Това стартиране води до известно задържане на атлета /затруднено # придвижване/ което довежда до широка разкрачка, с което се забавя ускорителният ход на ритъма. При този вариант нарушаването на ритъма, освен по-забавената работа на звената, не е силно изразено. Според нас този вариант е неефективен, поради невъзможността за активна работа на краката на финала. С този вариант дори не може да се извьрши смяна на краката — техниката на Радослав Деспотов!

 

- Стартиране с подскок.

При стартирането от пръсти с подскок /конт. 5,6/ - това често води до прекрачване не прагчето - фал.

 

Картината е следната:

След подскока при стартирането, довеждащ до по-високо положение на тялото /конт.6/,принуждава ходилото на тласкащия крак да амортизира по-удължено. По време на амортизацията, инерционните сили в резултат на стартирането избутват тялото до известна степен напред /конт. 8-9/. В резултат на това, предният крак се сгъва в коляното, след което задържането на тялото се затруднява. Това затрудняване се засилва след включване в действие и на тласкащия крак /конт.10-12/ .Неиздържайки на двойния напор, предният крак поддава и атлетът прекрачва прагчето.

 

Представител на този вариант е руснакът Евгений Миронов - показан на контурограмата.

 

Контурограма на тласкане гюле на Евгений Миронов

 

Нарушаване на ритъма в резултат на стремежа за ниско положение на корпуса

 

Практиката показа, че стремежът за ниско положение на корпуса - от стартирането до приземяването на тласкащия крак в центъра на кръга - се съчетава обикновено с високо изритване на маховия крак, който след приземяването увисва и закъснява да приземи след амортизацията на тласкащия крак. Тъй като истинското изтласкване на гюлето започва след като маховият крак стъпи с цялата си площ и тежестта на уреда се поеме върху тялото,се оказва, че стремежът за удължено затискане с корпуса е бил излишен. Или оптималното изправяне на корпуса трябва да се съчетава едновременно с разгъването на двата крака, което ще доведе до естествено динамично равновесие на тялото. Това ще осигури ефективна структура на движенията, без излишна пауза преди изтласкването на гюлето, което от своя страна ще осигури ускорителен ход на ритъма и висок спортен резултат.

 

Става отегчително да се слушат забележките на треньори: "Стъпи по- бързо с левия крак!” При опит да се извърши бързо стъпване, тласкането става невъзможно.По-бързото стъпване с маховия крак е просто илюзия. По-бързо поставяне на маховия крак върху опората може да се извърши само имитационно, без да се тласка, с което атлетът се самозаблуждава с истината. Единствено, ако маховият крак по време на плъзгащата крачка се придвижва ниско над земята, тогава може да стъпи естествено по-бързо върху опората, иначе - не!

 

Положението на маховия крак по време на тласкането се определя от динамичното равновесие. Колкото корпусът е по-изправен, толкова маховият крак ще бъде по-ниско над опората и обратно. Тук водеща роля за разположението на частите на тялото играе динамичното равновесие.

 

Ние сме на мнение, че при едновременното разгъване на краката и корпуса при тласкането на гюле, след леко политане не тялото напред при старта, ще се създадат условия за по-ефективен ритъм при останалите фази. За целта е необходимо при групировката за старт свободната ръка да бъде изнесена напред и леко нагоре при около 120-125° спрямо корпуса / фиг. 10 /.

 

Фиг. 10

 

При едновременното разгъване на споменатите части на тялото, освен скоростта на тялото, получена при стартирането, гюлето ще получи и допълнителна скорост от подема /подхвърлянето/ на корпуса при разгъването му. Създаденото количество движение, с помощта на незабавната помощ на предварително подготвената за финала свободна ръка, ще осигури още по-ефективен ритъм при прехода старт-финал.

 

Нарушаване на ритъма след придръпване на свободната ръка при старта.

 

Обикновено придръпването с лакътя на свободната ръка се използва от начинаещи атлети с недостатъчна физическа подготовка. Но този проблем съществува и при високоразрядни гюлетласкачи. Обикновено това се наблюдава, когато атлетът при старта се стреми удължено да запази силно наведеното си положение. Това практически затруднява стартирането и принуждава гюлетласкача да си помогне с придръпване на лакътя на свободната ръка, след което същата бързо се връща, запазвайки старото си положение.Тези допълнителни движения на свободната ръка нарушават структурата на движенията, което се отразява негативно на ритъма до края на тласкането.

 

Представители на този вариант са: Георги Иванов, Галин Костадинов и германецът Давид Щорл.                  

 

В заключение ще кажем,че най-добрият вариант за стартиране при гюлето е този през пета, където, при редуването на сгъвачи и разгъвани,  се създава най-ефективен ритъм и да се запомни, че от модела за            групиране при старта и начина на стартиране зависи по-нататъшната структура и ритъм на тласкането. Никакви привнасяния!           

 

Използването на алтернативния вариант на тласкане гюле, който предлагаме нa читателя /в книгата "РЕЗЕРВИТЕ′/, намираща се в книжарницата на НСА,ще ви бъде от полза. Структурата на движенията в нея са точни и се извършват рефлекторно, в резултат на което се създава ритъм с точно повтарящи се движения по амплитуда и времетраене.

 

Лазар Гоцев Топалов ул." Хилендар ",1 ,вх. Б Благоевград

Тел: 0878-40-98-89

 

---


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени