Шрифт:

Олимпийската шампионка Татяна Колпакова на 60

Олимпийската шампионка Татяна Колпакова на 60
18-10-2019 12:07

Днес една от най-забележителните представителки на съветската школа в скока на дължина Татяна Колпакова навършва 60 години. По този случай нека си припомним за нейния кратък, но ярък път в световната атлетика.

 

Родена на 18 октомври 1959 г. в Аламудун, Киргизия, Колпакова попада в спорта случайно. Но има невероятния късмет да започне с известния и доказан специалист в скоковете и препятствените бягания Лев Елтерман. На 14 години Таня е една от най-изпълнителните и сериозни атлетки в групата му и още през 1974 г. на Ученическата Спартакиада в Москва Колпакова заема второто място (с 5.90 м в скока на дължина) сред съпернички, по-големи от нея с 2 години.

 

6-те метра за първи път са преодолени през 1978 г. – 6.21 м, а още през следващата 1979 г. Колпакова удивлява даже наставника си – 6.63 м. През всичките тези години Елтерман бавно и методично изгражда у Татяна бързината, отскокливостта, силата и гъвкавостта – качествата, които по-късно ще доведат до рекордните резултати.... Треньорът обаче е впечатлен най-много от изключително здравата нервна система на възпитаничката си – Колпакова не се смущава от никакви авторитети в сектора и във всяко състезание воюва до последния си опит без каквито и да било притеснение и страх.

 

Скоро Колпакова е забелязана и включена в разширения сборен тобор на СССР за Олимпиадата в Москва през 1980 г. Бойното й кръщение е европейското в зала в Зинделфинген в началото на март 1980 г., където Татяна завършва пета с 6.47 м. Лятото на 80-та за всички кандидатки за място в отбора е от горещо по-горещо. Всяка от тях трябва да мине през „ситото на пресявките”, т.е. трябва да участва в задължителните състезания за определяне на „тройката” за Москва. Съперничката й Татяна Скачко вече си е осигурила мястото с точно 7.00 м, за второто място в отбора като че е най-сигурна ветеранката Лидия Алфеева (6.84). Таня все пак надделява за вакантната трета позиция с 6.78 м.

 

На самата Олимпиада Колпакова съвсем не е считана за фаворитка – претендентките са споменатата Скачко, Бригите Вуяк (ГДР) с 6.90 м, полякинята Влодарчик (6.88). След успешната си квалификация Колпакова започва във финала с личен рекорд – 6.84, само на 4 см след Вуяк... Още в третия си скок обаче Татяна Скачко повежда с 7.01 м, а в петия и полякинята Влодарчик с 6.88 мизмества Колпакова от „бронзовата” позиция. Таня се опитва да реагира – 6.87, но все не стъпва опимално на дъската и губи ценни сантиметри. Последен шести кръг. Влодарчик с 6.95 м изведнъж се озовава на второто място – рекорд на Полша! Скачко е уморена – само 6.64 м. Идва ред на Колпакова. Мощно и бързо засилване, здрав отскок и атлетката се извисява високо над трапа. Чудесно приземяване и само след секунди съдията отмерва 7.06 м – олимпийски рекорд и второ постижение в историята (след световния рекорд на Бардаускене 7.09). Но най-опасната конкурентка Бригите Вуяк има в запас още един опит. Съветските атлетки са седнали на пейката една до друга и очакват с трепет последното изпъление на германката. Вуяк се засилва устремно и прави един яростен скок. Мигове на неведение и в миг на таблото светва 7.04 м. Рекорд на ГДР и трето в историята. Агитката на ГДР с неодобрение и развява знамената по трибуните, но победителката е една – Татяна Колпакова! Таня не може да повярва – нима победата е нейна? И то в най-силното състезание дотогава – три скачачки над 7 метра и резултат от 6.95 за четвъртата, който не стига за медал!

 

Състезанието на 31 юли съвсем не е последното през 1980 г. за Таня. Тя участва на няколко турнира в Европа и Япония и даже губи шампионата на СССР в Донецк.

 

Следолимпийската 1981 г. започва с едно щастливо събитие за Колпакова – тя добавя към фамилията си и името на годеника си Шамил Абясов (европейски шампион в зала със 17.30 м на троен скок!). Но няма почивка. Лятната Универсиада е в края на юли в Букурещ и Татяна се готви старателно (вече е студентка в Киргизкия държавен институт). На стадион „23 август” в румънската столица Коплакова е едва четвърта преди последния си опит (начело са „домакините” Кушмир 6.77 и Йонеску 6.61). И тук отново изключителното самообладание и хладнокръвие на Колпакова й носят победата – 6.83 м в последния възможен момент.

 

Едва на 25 години Колпакова напуска атлетиката и се отдава на семейството. С Шамил двамата се радват на трима наследници (две момчета и едно момиче), а Таня все пак остава в спорта. След известно време като работи като треньор и преподавател по физкултура, понастоящем Колпакова е заместник-директор на футболния клуб „Металист” от град Корольов, Московска област.

 

Колпакова изглежда прекрасно за 60-те си години и даже е патрон на редовно органзирания в Бишкек турнир по скокове „За наградите на олимпийската шампионка Татяна Колпакова”.

 

Александър Вангелов

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени