Шрифт:

Борейки се с рака, Шонте Хауърд-Лоу тренира за петата си Олимпиада

Борейки се с рака, Шонте Хауърд-Лоу тренира за петата си Олимпиада
21-10-2019 13:12

Наскоро по американския телевизионен канал NBC бе излъчено обширно интервю с рекордьорката на САЩ на скок височина и на открито, и в зала Шонте Хауърд-Лоу. Вече на 35, Хауърд-Лоу напоследък преживява немалко превратности на съдбата, но не се отказва да се бори – и с болестта, и с личните си неволи.

 

В началото на 2019 г. Шонте е диагностицирана с една от най-тежките женски болести – рак на гърдата. Тя е подложена на мастектомия и интензивна химиотерапия. Не можех да повярвам, подложих се още веднъж на изследвания. Първата ми мисъл беше: На кого ще оставя трите си деца, кой ще се грижи за тях по-добре от мен самата? Но почти веднага отхвърлих тази мисъл – трябва да се боря за живота си, заради тях и заради съпруга ми Марио, който ме обича толкова много!”

 

А борбата с рака за Шонте е тежка и продължителна. Едновременно с това Хауърд-Лоу решава да започне с.... подготовката за петата си Олимпиада. Леки и осторожни тренировки, съобразени със състоянието й под строго лекарско наблюдение – с това начева Шонте дългия си поход към пети поредни Олимпийски игри.

 

Но нека припомним коя беше Шонте Хауърд-Лоу. Родена на 12 януари 1984 г., още през 2001 г (на 17 год.) Шонте преминава 184 см, а три години по-късно вече е прибавила 14 см – 198 см! На първата си Олимпиада в Атина 2004 Хауърд не преминава квалификацията.

 

Още през следващата 2005 година обаче Шонте превзема за първи път 200 см (в Белгия на 20 и 23 юли – два пъти в разстояние на три дни). Хауърд „потретва” този си резултат и на световното в Хелзинки, където печели среброто, отстъпвайки само на Кайша Бергквист (Шв) – 202 см. Въобще в дългата си спортна кариера Шонте Хауърд-Лоу има цели 21 състезания с преодолени успешно два и повече метра!

 

На Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Шонте първоначално е шеста с 199 см, но след дисквалификацията на Елена Слесаренко и Анна Чичерова (Рус) и Вита Паламар (Укр) американката е възнаградена с бронзов медал от втората си Олимпиада.

 

 

Особено успешна за Хауърд-Лоу (Шонте се е омъжила за тройния скачач Марио Лоу) е 2010 г. След като печели бронзов медал на СП в зала в Доха (198), на шампионата на САЩ в Де Мойн (Айова) на 26 юни тя в рамките на два часа и половина печели два медала. В скока на височина златото е нейно с рекорд на САЩ и Северна Америка (205 см). А в скока на дължина Хауърд с личен рекорд (6.90 м) отстъпва само на шампионката Бритни Рийз (7.08 м)... И досега в света няма друга лекоатлетка с толкова високи постижения едновременно в хоризонтален и вертикален скок.

 

Върхът в спортната кариера на Шонте Хауърд несъмнено е 2012 г. На световното в зала в Истанбул тя завоюва златен медал с рекорд на САЩ и Северна Америка в зала – 202 см! Въобще на най-важните състезания Хауърд-Лоу винаги е в челната осмица – шеста на ОИ в Лондон 2012 и четвърта на Олимпиадата в Рио през 2016 (вече на 32 години).

 

В личния си живот Шонте Хауърд-Лоу свързва съдбата с Марио Лоу (троен скок 16.15 м). Раждат им се три деца – две момичета (2007 и 2011 г.) и едно момче (2015 г.). Шонте намира време и за тренировки (треньор й е Натаниъл Пейдж, бивш състезател на 400 м преп.), и за всеотдайни грижи за трите си деца (второто й момиче е диагностицирано с аутизъм).

 

Но, независимо какво е било класирането на Шонте-Хауърд-Лоу във всяко едно състезание, тя винаги е печелила симпатиите на публиката с артистичното си и завладяващо поведение, с емоционалните си реакции след всеки сполучлив скок. И с показваната винаги обич и благодарност към зрителите на трибуните.

 

Дали битката с рака ще завърши успешно, дали на Шонте Хауърд-Лоу ще й стигне времето да се подготви достатъчно добре за петата си поредна Олимпиада? „За медал в Токио и не мисля – момичетата „вдигнаха летвата” твърде високо! Но съм твърдо решена да опитам отново - заради децата ми и съпруга ми, заради всичките стардания, изпитания и съмнения, които ме споходиха напоследък. Искам да съм първата, която на 36 години ще участва на скок височина на пет Олимпиади! Вярвам, че ще успея!”

 

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Шонте Лоу, Скок височина
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени