Шрифт:

Лагери за зависимите от смартфони деца

Лагери за зависимите от смартфони деца
24-10-2019 15:49

В Южна Корея лекуват “смартфон зависимости“ в специални лагери. В страната има 16 такива места и така наречените „детокс-лагери“ са финансирани от държавата.
Южна Корея не е единствена страна в света, която е засегната от това бедствие. В една или друга степен подрастващите в цял свят са зависими от своите „умни“ телефони.
Статистиката сочи, че през 2015 г. около 16 на сто от 15-годишните в развитите страни на света в работните дни на седмицата са прекарвали с телефон в ръка над 6 часа, а в почивните тяхното число нараствало на 26%.
Този проблем в Южна Корея става все по-тежък и заради огромния социален натиск над подрастващите: те са принуден много да учат, непрекъснато да полагат изпити, нямат време за почивка и са под огромен стрес.
През 2018 година около 30% от младежите на възраст от 10 до 19 години в Южна Корея са признали, че са зависими от телефоните си. Това значи, че подрастващите непрекъснато са със смартфон в ръка, което води до сериозни психични нарушения, в това число и липса на самоконтрол, съобщава CNN.
Абсурдната тенденция принуди правителството да организира безплатни лагери за подрастващите, в които те да се лекуват от телефонната зависимост. И сега в страната има 16 детокс-лагери. В тях през специална програма за терапия едновременно могат да преминават около 400 ученици от средните училища и гимназиите.
За повечето родители това е единствената надежда, че обучението в лагера ще освободи детето им от зависимостта и то ще се върне към нормален живот.

В лагера учениците се занимават с изкуства, спорт, ходят на походи в планината, минават през индивидуална, семейна и групова терапия.
Всеки ден по половин час те се занимават с медитация.

Лагерите обичайно са разположени извън градовете, сред дивата природа, което допълнително помага на подрастващите да се пренастроят.

В началото, оставени без телефон, учениците много страдат, но още на третия ден настъпва промяна. Те започват да изпитват удоволствие от живото общуване, твърди един от директорите на такъв лагер.
Според специалистите, зависимостта от мобилните телефони може да има дълготрайни негативни последици и да доведе до социална изолация, депресия и тревожни разстройства.

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени