Шрифт:

Орисан да бъде шампион

Орисан да бъде шампион
Емил Кръстев Младши с майка си Цветелина Кирилова.
27-10-2019 11:22

Снежана Иванова, в-к „Монитор“

 

Често казват, че крушата не пада по-далеч от дървото или че кръвта вода не става, особено когато говорим за наследниците на известни спортисти. Такъв е и случаят с 15-годишния Емил Кръстев от София. Той е син на Цветелина Кирилова - национална рекордьорка на 1000 м в зала в леката атлетика, и Емил Кръстев-старши - бивш световен вицешампион и европейски първенец в кикбокса.

 

Срещаме се с Емо в градинката на 22-ро СОУ „Г. С. Раковски“, където той е десетокласник. Чака ме след тренировка и преди да влезе за първия си час. Отдалеч се вижда, че се притеснява. Майка му едва го е навила да се видим. „Какъв съм аз, че ще пишат за мене“, не спирал да се дърпа младежът.

 

А след края на срещата ни аз съм още по-убедена, че за такива трудолюбиви и целеустремени млади хора много, ама много си заслужава да се пише.

 

От малък Емо е по стадионите – и няма как с майка като неговата - полуфиналистка на 400 м с препятствия от олимпиадата в Пекин 2008, която днес поддържа страхотна форма с работата си в СДВР и като кондиционен треньор на националките по художествена гимнастика. Израснал е на пистата. После започнал да бяга с майка си и нейни приятелки. Когато обаче темпото им вече му било твърде бавно, решил да започне с по-сериозните тренировки.

 

„Аз всъщност никога не съм тренирал само лека атлетика. Ходех на стадиона да бягам за издръжливост, а тренирах футбол и бойни спортове. Веднъж обаче майка ми ми каза: „Така и така си на стадиона, защо да не пробваме едно състезание“, споделя Емил, който преди първия си официален старт е слагал шпайкове едва 3 - 4 пъти.

 

А какво състезание само! На 2 февруари т.г. той става шампион на България за момчета под 16 г. на 400 м в някогашната зала „Фестивална“ (сега „Асикс Арена“), където 19 г. преди това в същата дисциплина при жените е триумфирала и неговата майка.

 

„Тогава въобще не знаех какво се случи. Само си мислех как да победя момчето, което беше станало шампион предната година. То обаче не се представи добре, а аз май се притеснявах напразно“, споделя емоцията си от своята първа титла Кръстев-младши.

 

Предното лято той се пуснал за първи път в състезание на 400 м, но го дисквалифицирали заради настъпване на линията на коридора.

 

Освен от съветите на Цвети той се учи още от Иво Дойнов и от последния треньор на майка му - Коце Миланов, които му показвали главно техниката на старта и на спринтовото бягане.

 

След републиканската титла Емо не се възгордява, нито пък си повярва прекалено, че ще стане голям атлет. Напротив – смята, че трябва да продължи да бяга, за да задържи нивото си и да подобри качествата си.

 

„В действителност винаги съм клонял към бойните спортове. Те са ми по на сърцето. Родителите ми открай време държаха да се занимавам със спорт, но никога не са оказвали натиск върху мен кой точно спорт да избера“, споделя Емил, който не рядко може да бъде видян в различни бягания и на 5 и 10 км. „Бягането като цяло е едно доста полезно занимание. Майка ми е любителка на бягането и покрай нея станах и аз“, признава Емил-младши.

 

От спорта е осъзнал, че нещата не идват наготово, а трябва сам да си ги заслужиш с много упорита работа и дисциплина. И ако бягането е взел от майка си, то любовта към бойните спортове – закономерно, от баща си. „Като малък ми държеше лапи, показваше ми негови мачове на видео и някак си ми стана интересно“. Първоначално тръгнал на тренировки по кикбокс, но по-късно се преквалифицирал в бокса. Сега, от близо 4 месеца, тренира при Борислав Бояджиев в залата на братя Пулеви. И забележете, в първото си състезание – II кръг от държавното за юноши през септември в Сливен, печели бронзов медал в категория до 63 кг. Бие в първите си две срещи с пълно съдийско единодушие, а третата губи след равностоен мач с 2:0.

 

За това състезание се готвил усилено само 3 седмици. Лятото бил прекъснал заради честите пътувания на семейството.

 

Сега Бояджиев му обещал да тренира още по-съсредоточено, за да се бори за още по-предни места на следващото републиканско. „Казва ми, че това е малкият връх, а след това ще дойдат и по-сериозните състезания – Дай боже, европейско, след години световно за младежи и дано един ден да отидем на олимпиада - не скрива надеждите си Кръстев-младши.

 

В академията на Борислав Бояджиев тренира с именитите ни вече млади боксьори като Уилям Чолов – трикратен европейски шампион, и Георги Лефтеров – също медалист от европървенства при юношите, от които се учи и черпи вдъхновение.

 

„Като вляза в залата и видя по коридорите портретите на големите ни боксьори от близкото минало, направо настръхвам. Това ми дава мотивация и сила да тренирам, за да бъда след време и аз добър боксьор“, споделя Емил. Следи изявите на братя Пулеви, засичал се е на няколко пъти в залата с Тервел, а с Кубрат все още не се е виждал, но се надява, като се прибере в България, да има честта да се запознае с него.

 

Обича химията, мисли да учи за фармацевт

Напук на всички твърдения, че боксьорите или въобще спортистите не гледат сериозно на образованието, 15-годишният Емил Кръстев отсега осъзнава, че спортът ще е до време и трябва да има нещо зад гърба си, на което да се опре след това. В училище си пада по разказвателните предмети, харесва биология, история, литература, но най го влече химията. Признава, че математиката и по-специално геометрията не му се отдават.

 

Засега обмисля, като завърши, да продължи с химия и да учи за фармацевт, макар че това време все още му се вижда далечно.

 

Въпреки че постига нещо рядко – за една година да стане медалист в два различни спорта, Емо не се хвали с това пред всичките си съученици. Просто от скромност. Че тренира усилено, знаят най-близките му приятели, които постоянно се интересуват от неговото развитие. Естествено, учителите по физическо в 22-ро са наясно с успехите му и го подкрепят да върви напред.

 

Докато си говорим в парка, на съседните пейки сядат съучениците на Емо, някои от тях с цигари в ръка. „Никога не съм пушил и не съм посягал към алкохол. Смятам, че това е ненужна загуба на пари и човек сам си нанася вреда на здравето. Не ходя и по дискотеки, просто не ми харесва. Иначе често излизам с приятели, но ходим на кино, разхождаме се в парка. За всяко нещо си има време и за всеки влак си има пътници“, казва философски Емил Кръстев – едно момче, което знае какво иска и как да го постигне.

 

Снежана Иванова, в-к „Монитор“

 

---


Тагове: Цветелина Кирилова, 400 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени