Шрифт:

Московски хакери атакували спортни и антидопингови агенции

Московски хакери атакували спортни и антидопингови агенции
30-10-2019 13:02

Хакерска група, свързана с Москва, ударила спортни и антидопингови организации в света чрез „значителни“ кибератаки, споделиха от Майкрософт.

 

Компанията заяви, че е проследила „значителни кибератаки, произхождащи от група, която наричаме Strontium, позната още като Fancy Bear/ART28, насочена към антидопингови власти и спортни организации в света“.

 

Атаките започнали на 16 септември и били насочени към поне 16 международни спортни и антидопингови агенции на три континента, твърди вицепрезидентът по сигурността на потребителите в Майкрософт Том Бърт. Последните кибератаки включват spear-phishing и pаssword spray.

 

"Някои от тези атаки бяха успешни, но повечето не успяха“, сподели Бърт в своя официален блог в Майкрософт. В момента Международната антидопингова агенция (УАДА) преразглежда обвиненията, че Русия е манипулирала данни от Московската лаборатория в центъра на допинг скандала, който стана известен на света по време на Игрите в Рио през 2016. УАДА изрази надежда, че ще стигне до решение до края на годината, което може да доведе до нови санкции за Русия.

 

Майкрософт заяви, че Fancy Bear, свързан с Руската разузнавателна агенция, преди бе насочил атаки към антидопинговите организация след разкритията за Руската допинг конспирация между 2011-2015, която доведе страната до забрана от международни състезания.

 

През февруари тази година, Майкрософт сподели, че групата провела кибератаки на европейски институции преди европейските избори. През октомври 2018, американски съд обвини седем агенти, които според информациите са били от Руските военни служби, след разследване в кражбата на електронни данни от антидопинговите агенции през 2016 и 2018.

 

Последните обвинения, свързани с допинг, към Москва се появиха, след като Русия осигури хиляди файлове и проби от своята лаборатория в столицата на УАДА през януари.

 

Въпреки това, миналия месец от Международната антидопингова агенция разкриха, че някои от файловете били манипулирани, което доведе до ново разследване. Миналата седмица, президентът на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юри Ганус заяви, че очаква страната да получи забрана за участие на Игрите в Токио догодина и Зимните олимпийски игри през 2022, обвинявайки неназовани руски официални лица в преправянето на данните, предоставени на УАДА.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Допинг, УАДА
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени