Шрифт:

Децата не спортуват повече, отколкото преди почти 20 години

Децата не спортуват повече, отколкото преди почти 20 години
23-11-2019 15:38

От 2001 до 2016 г. делът на подрастващите в България, които не са достатъчно активни физически, е намалял от 75.7% на 73.3 пункта. Това сочат данни на Световната здравна организация, публикувани в доклада за физическата активност на момчетата и момичетата на възраст между 11 и 17 години.

 

В таблицата за всички държави, която е част от представения от изданието The Lancet Journal доклад, резултатите на България са под средното за региона - 80.9%. Страната обаче не се отклонява силно от тенденцията в Централна и Източна Европа за спад, обикновено изразен в 1-2 процентни пункта (с няколко изключения).

 

Това означава, че малко под три четвърти от децата в тази възрастова група в България не покриват минимума за здравословна физическа активност, при малко над три четвърти през 2001 г. Средното за Централна и Източна Европа е малко над четири пети.

 

В България обаче разликите са сериозни в зависимост от пола. Резултатът е значително по-лош при момичетата - 80.1% през 2016 г., при 80.3% през 2001 г. За същия период при момчетата има спад в процента от 71.3 на 67 на сто. И тук България не е изключение - само в четири от 146 страни (Тонга, Самоа, Афганистан и Замбия) момчетата са по-активни.

 

Резултатът за момчетата е близко до най-положителния за Централна и Източна Европа, този на Словакия, където делът на момчетата, които не извършват достатъчна физическа активност, е едва 65.5%. Дори българският и словашкият резултат обаче не са добри новини - и в двата случая предполагат, че две трети от момчетата на възраст от 11 до 17 години не спортуват достатъчно, за да са в добро здраве.

 

За всяка страна изрично се уточнява, че може да има статистическо отклонение, което в някои случаи е сериозно - например при момчетата за 2016 г. то е 62.8-71%, при момичетата 76.6-83.1%, общо 69.5-76.8%.

 

Какво е "достатъчна физическа активност" за СЗО

 

Докладът "Глобални тенденции в недостатъчната физическа активност сред подрастващите", изготвен въз основа на анализ на 298 проучвания с 1.6 млн. участници, говори за "глобална епидемия на обездвижването" сред децата. Преглед на данните по региони сочи, че той е сериозен в почти всички региони на света. С изключение на Южна Азия (средно 75.2%) и развитите западни държави (78.2%) делът на недостатъчно спортуващите е над 80% и в Африка на юг от Сахара, и в Латинска Америка, и в Източна Азия, и в Близкия изток. Най-добър е резултатът на Бангладеш (88%, вероятно заради традицията спортове като крикет да се играят ежедневно от децата), най-лош - на Южна Корея (94.2%, при момичетата дори 97.2%).

 

В глобален план делът на недостатъчно активните към 2016 г. е бил 81%. Не може да бъде установена връзка между липсата на физическа активност и доходите в дадена страна, макар че се забелязва тенденцията например при богати западни държави да са най-добрите резултати за момчетата, а при Южна Азия - за момичетата. В САЩ и Ирландия разликата между момчета и момичета е около 15 пункта.

 

Световната здравна организация отбелязва, че тази липса на физическа активност нанася вреди не просто на здравето им, а и на мозъка и социалните им умения. Основният проблем, продължава организацията, е "дигиталната революция" - фактът че хората спят по-малко, прекарват повече време на стол, карат повече и правят по-малко упражнения". Все пак не може да се обвиняват изцяло екраните на телефони и други мобилни устройства - резултатите не са много по-добри, отколкото през 2001 г., когато много от тези устройства не съществуваха.

 

За физическа активност СЗО приема широк набор от дейности, от бягане и колоездене до скачане на въже и гимнастика.

 

Вероятно резултатите звучат тревожно и заради целта, която СЗО поставя за упражнения, нужни всеки ден, за да се поддържа добро здраве - в тази възрастова група тя е 60 минути. За Би Би Си Фиона Бул от организацията казва, че не смята този минимум за "нелеп". Освен това нуждата от мерки изглежда сериозна на фона на другата "епидемия" - затлъстяването - на практика обхванала целия свят.

 

Източник: dnevnik.bg

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени