Шрифт:

България с двама атлети на европейския крос

България с двама атлети на европейския крос
03-12-2019 12:24

Двама българи ще бъдат сред 602-мата атлети от 40 държави, които ще вземат участие в 26-ото европейско първенство по крос-кънтри, което ще се проведе на 8 декември в Лисабон (Пор).

 

Балканският вицешампион и национален шампион Йоло Николов (СК Атлет - Мездра) ще стартира при мъжете, а най-добрата ни състезателка при старшата възраст Елица Тодорова (СKЛА Средногорски атлет - Пирдоп) ще бяга при девойките.

 

Участниците в шампионата ще се съревновават на дистанции от 4 до 10 км в три възрастови категории - юноши и девойки под 20 г., младежи и девойки под 23 г., мъже и жени.

 

При мъжете, които ще бягат 10 225 м, заявки за участие са подали 102-ма атлети от 29 европейски държави. Най-много представители имат Великобритания и Испания - по 8, Ейре и Швеция - по 7, Португалия и Франция - по 6, Дания и Италия - по 5. Йоло Николов (35 г.) е един от доайените в шампионата, наред с Маурис Търнок от Гибралтар (45 г.), Адханом Абраха от Швеция (42 г.) и Кевин Моунсел от Ейре (38 г.).

 

В битката за разпределение на медалите при девойките под 20 г. ще влязат 100 състезателки от 27 нации. Трасето в тази възраст при дамите e с дължина 4 225 м.

 

Спортен клуб Атлет (Мездра) има в актива си три сребърни медала от Европейските първенства по крос кънтри. Два от тях са спечелени от Митко Ценов - при юношите под 20 г. в Будапеща 2012 и при младежите под 23 г. в Белград 2013, а третият е притежание на Милица Милица, която стана европейска вицешампионка при девойките под 23 г. в Самоков 2014.

 

За Йоло Николов това ще бъде осмо участие при мъжете на първенствата по крос на стария континент, което е абсолютен рекорд на нашата страна.

 

Миналата година на шампионата в Тилбург, Холандия Митко Ценов се нареди на престижното 24-о място при мъжете, Йоло Николов се отказа по средата на дистанцията, Иво Балабанов финишира 30-и при младежите под 23 г., а Милица Мирчева се класира на 40-о място при жените.

 

Мирослав Гетов

 

---


Тагове: Крос, Йоло Николов, Елица Тодоров, Мездра, Пирдоп
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени