Шрифт:

София увлече десетки градове за спорт в региона, отчитат в Брюксел

София увлече десетки градове за спорт в региона, отчитат в Брюксел
11-12-2019 10:03

"София увлече десетки градове за спорт и активен начин на живот в региона на Югоизточна Европа". Такава е оценката на ръководителите на ACES Europe, базираната в Брюксел Асоциация на европейските градове и столици на спорта.

 

Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че българската столица е била най-иновативната и сред най-успешните във вече над 20-годишната история на инициативата. По тази причина кметът на София Йорданка Фандъкова бе обявена за почетен президент на ACES Europe за 2019 година, а София получи куп суперлативи и бе обявена за постоянен носител на титлата "европейска столица на спорта", което се случи за първи път в историята на Асоциацията.

 

"Със своята активност и позициониране в структурите на ACES Europe, София успя да увлече и да утвърди като европейски градове на спорта десетки селища не само в България, но и в целия регион. Изключителната динамика и успешния модел бяха пренесени в полза на жителите на други селища и курорти в страната и в чужбина. София притежава титлата "Европейска столица на спорта", Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Варна бяха обявени за "Европейски градове на спорта" през последните години, , Банско бе "Малък град на спорта" за 2017 г., а Албена стана първият в историята "Европейски курорт на спорта".

 

Пазарджик вече е одобрен за "Европейски град на спорта" през следващата 2020 г. и получава титлата сега в Брюксел. Междувременно български екип подпомогна кандидатурата на турския град Чорлу, който също тази вечер ще бъде отличен на Церемонията в Европейския парламент. За тези титли екипът на София оказа огромна логистична, медийна и организационна подкрепа, като спомогна за успеха и популяризирането на инициативата, за увеличаване възможностите и опциите за спорт и туризъм на гражданите от региона," заяви президентът на Консултативната група на ACES Europe Андрей Ковачев, евродепутатът е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди 5 години званието "Европейска столица на спорта".

 

С огромен интерес препълнената зала на Европейския парламент изслуша словото на Мария Габриел, европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Секторът "Спорт" е част от ресора именно на българския еврокомисар.

 

"За мен е чест да присъствам на тази церемония. За първи път съм тук като комисар, отговарящ за спорта. Това е много успешна и полезна инициатива. Важно е предишните градове и столици на спорта да предават своя опит на следващите и така да има приемственост. Искам да ви уверя, че средствата по програма Еразъм+ ще нарастнат съществено от следващата година. ACES Europe като инициатива осъществява приемственост от локалните структури към националните, европейските и глобалните.

 

Спортът е повече от активност, той е удоволствие и ние следва да се стремим колкото може повече хора да го практикуват. Спортът обединява хората и ги прави лидери," заяви Мария Габриел, а словото й бе изпратено с бурни аплодисменти.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Над 250 деца се включиха в състезанието на Лалова

19.09.2020

Лесното упражнение за възстановяване

19.09.2020

Студентски град рън събира любители и профи бегачи

17.09.2020

30 българи на Балканиадата за мъже и жени

17.09.2020

Открий шампиона в теб се завръща

16.09.2020

Леката атлетика набира нови съдии

16.09.2020

Класиране на българите на Балканиадата за юноши и девойки

14.09.2020

Титла и още три медала за атлетите ни на Балканиадата

13.09.2020Последни новини Най-четени