Шрифт:

Икономист: За едната пенсия

Икономист: За едната пенсия
12-12-2019 15:27

Догодина по това време ще започнат първите преводи на втори пенсии, но преди това да стане, осигурените ще трябва да вземат решения, които ще определят стандарта им на живот в годините, когато са най-уязвими. Жените, родени през 1960 г., първи ще започнат да получават втора пенсия и тя ще се изплаща от спестеното в личните им партиди. Ако те разчитат на фондовете обаче, държавната им пенсия ще се намали с до 28% (средно около 20%) спрямо това, което са получавали техните колеги със същия доход, но родени през 1959 г. През 2021 г. пред тази дилема ще се изправят и новопенсионираните мъже.

 

Още преди 5 години, в началото на управлението на втория кабинет „Борисов“, държавата започна да стимулира хората да прехвърлят спестяванията си от втория частен пенсионен стълб в първия (НОИ). В сила е разпоредба, която може да направи миграцията към държавния фонд изгодна за огромна част от първите пенсионери. Тя предвижда всеки, който предостави спестеното в личната си партида на НОИ, да взема с 20% повече от друг със същия осигурителен доход, който иска да взема втора пенсия.

Действието на управляващите, макар да прилича на посичане на индустрията на пенсионните фондове, има известна логика. Проблемът е, че е изкривена.

 

Осигуряването в частни пенсионни фондове започва през 2002 г. и дори отношението на заделеното във фонд да е 20% спрямо общите осигуровки на човека, то се отнася само за половината трудов стаж на пенсионера. На теория родените през 1960 г. трябва да са на трудовия пазар от 1978 г. и не е справедливо да се санкционират, сякаш през целия си професионален живот са внасяли в частен фонд. Не е справедливо в подобни сметки да попадат и периодите, през които осигурените са били болни или в майчинство, защото тогава не се плащат осигуровки и в първия държавен стълб.

Още за проблемите и истинските сметки на пенсионното осигуряване четете в брой 49 на сп. "Икономист"

В новия брой, който е на пазара от 13 декември, може да прочетете още:

Манолова 2.0. Гравитация

В българското общество има повече апатия и примирение, отколкото гняв и възмущение, за да се случи „Изправи се, България“


Пореден опит за фонд „Бедствия“ в земеделието
Новият взаимоспомагателен подход изключва застрахователите, но предвижда финансиране с европари от ПРСР, държавни вноски и отчисления от субсидиите на земеделците


Създаването на софтуер – индустрия за 10 млрд. лв. в следващите пет години
92% от българските компании в IT сектора са базирани в София

 

Политиката на ЕС, от която всички са доволни
Отмяната на таксите за роуминг е една от най-харесваните еврорегулации, и има защо


Градският туризъм ще спаси и зимния сезон
„Белите“ курорти не чакат държавата да им осигури чартъри, а сами преговарят с авиопревозвачи

Кой да (не)разследва главния прокурор
Независимият обвинител, предложен от правителството, хич не се очертава независим

Параноя над социалните услуги
Организациите, които се обявиха срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за закрила на детето, спряха и Закона за социалните услуги


Залезът на европейската социалдемокрация
В Германия той е най-осезаем, на Иберийския полуостров и в Скандинавия левите още се държат


Как да задържите ценните кадри
Лесно е да наемете талант, трудната част е да ги накарате да искат да останат


Какво да не правим на служебния компютър
Предоставените от работодателя устройства изискват спазване на правила

Соня Йончева: Харесвам образите на силните жени
Интервю с оперната прима след премиерата на „Ил Пирата“ в Мадрид

И още в броя: разработки и коментари, наука, култура и пътешествие. Може да намерите новия брой на "Икономист" в пунктовете за разпространение на печата, в големите търговски вериги и веригите бензиностанции.

 

---


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени