Шрифт:

За рисковете от татусите

За рисковете от татусите
Снимки: Getty Images
14-12-2019 12:49

Татусите при спортистите са изключително модерни в последните години. Изваяните атлетични тела сякаш са точното платно, за да се рисуват татуси. Но освен скритото послание и естетиката, има и странични ефекти, които е по-добре да се научат преди да се влезе в студиото.

 

Татуирането винаги крие своите рискове, дори в случаите, когато се извършва от специалист и в стерилна среда. Оказва се обаче, че най-често цитираните рискове от алергична реакция, бактериална инфекция, хепатит или тетанус не са единствените опасности след поставяне на татуировка.

 

Учени алармират, че потенциално токсични нанопродукти в състава на мастилото за татуировки може да преминат в кръвта, да циркулират с нея в тялото и да оцветят и увредят лимфните ни съдове.

 

Необходими са допълнителни проучвания за изясняване дали това е толкова опасно за здравето последствие. Докато стане това обаче специалистите препоръчват към поставянето на татуировки, и особено към избора на мастило, да се подхожда с повишено внимание.

 

 

Данните за връзката между татуирането и последствията върху лимфните съдове се потвърждават от специализирано лабораторно изследване на лимфните съдове и взети кожни проби от хора с татуировки. След рентгено-флуоресцентен анализ е установено, че при почти всеки втори човек с татуировка има повишено ниво на метали – алуминий, желязо, хром, никел – в кожата и в лимфните съдове. В някои случаи, особено при хора, татуирани със синьо или зелено мастило, се установяват дори силно токсични химични елементи като кадмий, живак и др.

 

Подобна интоксикация може да доведе до хронични инфекции и уголемяване на лимфните съдове. Това може да доведе до доживотни негативни здравословни последствия, имайки предвид колко съществена роля имат лимфата и лимфните съдове за естествената детоксикация на организма, поддържането на имунитета и др.

 

Всичко това показва още една причина, изискваща към поставянето на татуировка да се пристъпва с повишено внимание. Много от ползваните мастила са получени на база на такива, разработени за индустриално приложение, и не са достатъчно добре проучени за евентуални ендогенни въздействия върху човешкия организъм. Затова изборът на мастило трябва да се превърне в приоритетна задача преди татуиране, също толкова важна, колкото изборът на студио или образ на татуировката. Само комплексното внимание към всички тези фактори може да гарантира пълна безопасност и естетическо задоволство след татуирането.

 

Източник: puls.bg

 


 

---


Тагове: За здравето, Любопитно
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени