Шрифт:

В Русия са уверени, че атлетите ще могат да участват в Токио като неутрални

 В Русия са уверени, че атлетите ще могат да участват в Токио като неутрални
14-12-2019 17:04

Руските състезатели по лека атлетика ще могат да се състезават като неутрални на Олимпийските игри в Токио догодина, въпреки продължаващото наказание на местната федерация, обяви действащият ръководител на централата Юлию Тарасенко.

 

В понеделник Световната антидопингова агенция (УАДА) извади Русия от международни състезания за срок от четири години, включително от Олимпийските игри в Токио догодина и от следващите зимни игри, както и от Световното по футбол през 2022 г. заради подправяне на лабораторни данни. Изрично беше уточнено, че Русия ще може да участва на европейското по футбол догодина.

 

Това означава, че руските спортисти, които получат разрешение да участват в Токио, ще могат да се състезават без националния си флаг и без химна на родината си. Но руските атлети са изправени пред допълнителни пречки да бъдат допуснати, след като процесът на възстановяване на федерацията им беше спрян миналия месец.

 

“Възможно е атлетите да се състезават под неутрален флаг, както всички други спортове, доколкото разбирам”, каза Юлия Тарасенко, която беше назначена за действащ президент на Руската атлетическа федерация.

 

Световната атлетика спря процеса на възстановяване на Руската атлетическа федерация в организацията и повдигна възможността тя да бъде отстранена напълно, след като нейният президент и шестима други бяха временно наказани заради сериозни нарушения на антидопонговите правила.

 

Наказаните седмина души получиха санкции заради предоставяне на неверни обяснения и подправени документи във връзка с местонахождението на състезателя в скока на височина Данил Лисенко, сребърен медалист от Световното първенство в Лондон през 2017 г.

 

В резултат на тези санкции Световната атлетика реши да преразгледа статута на руските атлети, които получиха разрешение да се състезават като неутрални през последните няколко години. Сред тях е и суперзвездата в скока на височина Малия Ласицкене, която неведнъж разкритикува спортните власти в родината си заради неприятната ситуация, в която я поставят.

 

Sportal.bg

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Русия, Допинг, ОИ 2020
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Дуплантис превзе и овчарския скок на открито

17.09.2020

Ламин Диак влиза в затвора

17.09.2020

Фара бяга само 10 000 м в Токио

15.09.2020

МОК разглежда няколко сценария за Олимпийските игри в Токио

10.09.2020

Семеня загуби ключово дело

10.09.2020

Отмениха европейския крос

09.09.2020

Четирима българи бягат на балканския маратон

08.09.2020

Потвърдиха, че Олимпийски игри в Токио със сигурност ще има

08.09.2020

Два световни рекорда в Брюксел

05.09.2020

Отмениха и турнира в Шанхай

29.08.2020Последни новини Най-четени