Шрифт:

Отиде си една от най-добрите хърделистки за всички времена

Отиде си една от най-добрите хърделистки за всички времена
18-12-2019 14:20

На 81 години в Лайпциг след кратко и мъчително боледуване е починала една от най-добрите препятственички в света за всички времена – Карин Балцер.

 

Родена на 05 юни 1938 г. в Магдебург като Карин Рихерт, тя попада случайно в спорта, но бързо заема място сред кандидатките а националния отбор на ГДР (Германската демократична република). Карин се свързва щастливо с треньора Карл-Хайнц Балцер (бивш овчарски скачач) и съвсем скоро се налага като перспективна петобойка и хърделистка. Едва 20-годишна Карин става госпожа Балцер и участва на европейското за жени в Стокхолм (септември 1958 г.). През 1959 г. Карл-Хайнц и Карин се решават на дръзка стъпка – те бягат чрез самолетнен полет зад Желязната завеса (в Западна Германия). Забежката им е успешна, но по петите им във ФРГ веднага са пуснати агентите на ЩАЗИ (тайната полиция на ГДР). Скоро семейството е върнато буквално насила и заставено да подпише декларация с недвусмислен текст... Репресиите са отложени, като Балцерови се заклеват (под наказателна отговорност), че няма никога повече самоволно да напускат родината си.

 

Първото участие на Карин Балцер на Олимпиада е в Рим през 1960 г. Там тя не се представя успешно и отпада на полуфинала на 80 м преп. По това време тя все още в сянката на сънародничката си Гизела Биркемайер. На европейското в Белград през септември 1962 г. Балцер финишира със сребърен медал на 80 м преп. (10.6), на сантиметри след победителката Тереза Чепла (Пол).

 

На втората си Олимпиада (в Токио през 1964 г.) Балцер пристига като фаворит (вече е изравнила световния рекорд на 80 м преп. (10.5 сек.). В японската столица Карин преминава успешно сериите и полуфинала. На финала й се пада трети коридор и германката поизостава до трето-четвърто препятствие. На последните три хърдели Балцер се втурва устремно и успява да финишира като шампионка (10.54), с една стотна пред Чепла и с две – пред световната рекордьорка Памела Килбърн (Авл).

 

През 1966 г. Карин Балцер за пръв път става европейска шампионка на любимите 80 м с преп., а през следващата 1967 г. се ражда и първият й син Андреас. Може би отсъствието а известно време от пистата оказва влияние върху представянето й на Олимпиадата в Мексико 1968 г., където Карин остава едва пета във финала на 80 м с преп.

 

От 1 май 1969 г. 80-те метра с препятствия са заменени от новата дисциплина 100 м с препятствия (хърделите вече са високи 84 см). И първата официална световна рекордьорка е именно Карин – на 20 юни 1969 г. на мемориала „Кусочински” във Варшава Балцер записва 13.3 (въобще атлетката на четири пъти през това лято чупи рекорда, като става и първата, която „слиза” под 13-е секунди – 12.9 в Берлин на 05 септември 1969 г.).... Закономерно идва и втората й европейска титла в Атина.

 

Но през 1970 г. хегемонията на Балцер е сериозно застрашена от полякините Сукневич, Новак и Стражинска. Упоритата спортистка не се предава и отново е световна рекордьорка – на 100 м с преп. (12.6). В Хелзинки на европейското първенство през август 1971 г. Карин за трети пореден път е шампионка на Стария континент (12.94), само на две стотни пред сънародничката си Анелизе Ерхард.

 

 

От началото на 1972 г. Карин (вече на 34 години) и съпругът й Карл-Хайнц почват интензивна подготовка за четвъртата им Олимпиада – в Мюнхен. Но на хоризонта вече е изгряла новата фаворитка – Анелизе Ерхард (с две бягания по 12.5 сек. на 100 м преп.). Балцер се класира за Олимпиадата след поредица от тестове на родна земя. И тук се случва голямата трагедия. Точно ден преди финала на 100 м преп. на олимпийските игри в Мюнхен при автомобилна катастрофа загива петгодишният син на Карин – Андреас. Съпругът Карл-Хайнц все пак успява да скрие съкрушителна вест от Карин и атлетката финишира с бронзов медал на 100 м преп., след Ерхард и румънката Буфану.

 

Завръщайки се в ГДР, Карин научава грозната новина. Личната трагедия обаче не я сломява и още в началото на 1973 г. Балцер забременява отново, като на 14 декември се ражда вторият й син Фалк (впоследствие сребърен медалист на 110 м преп. на ЕП в Будапеща 1998 и с личен рекрод 13.10 сек!). Карин и Карл-Хайнц продължават треньорската си дейност в Лайпциг и в Магдебург до смъртта на съпруга й през 2007 г.

 

Карин Балцер си остава като една от най-постоянните и бележити представителки на препятственото бягане в световен мащаб в историята, като една от най-успешно и най-бързо усвоилите промяната от ниските (76 см) към по-високите (84 см) хърдели. И  то в период, когато от по-голямо значение беше именно техниката на преодоляване на препятствията и ритъмът на бягане между тях!

 

Александър Вангелов

 

---


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени