Шрифт:

Ивет Лалова: Българите сме шампиони

Ивет Лалова: Българите сме шампиони
02-01-2020 10:44 | Яна Касова

Ивет Лалова е сред най-популярните спортисти на България. През 2019 г. спринтьорката си осигури участие на петата си поредна Олимпиада, а когато пристигне за Игрите в Токио Лалова ще бъде на 36 г. Атлетката се премести да тренира в италианския град Риети, където живее със съпруга си – бившият спринтьор Симоне Колио. Но Лалова не пропуска да се прибере в България, за да участва на състезания, да тренира с децата от клуба й „Ивет Лалова Спринт Академи“, да се включва в събития, насочени към стимулиране към по-здравословен начин на живот. А в същото време тя поддържа физическа спортна форма, даваща й право да бяга с най-бързите в света. На 25 г. Лалова спечели седмо място във финала на 200 м на световното първенство в Доха през октомври.

 

- Ивет, измина още една състезателна година, но идва олимпийската. Близо ли от твоя гледна точка Токио 2020?

- До вчера Олимпиадата беше много далеч, но изведнъж стана близо и започнах да чувам от треньора ми, че вече няма време. И е така, наистина. Ноември, декември и януари са изключително важни месеци за полагане на една много добра основа на подготовката, която вече да може да се надгражда в останалата част на следващата година и колкото повече се приближава сезонът да се развиват все повече физическите качества. За мен сега предстоят поне два месеца, в които правя основно сила и тези месеци ще бъдат доста тежки, но са много важни. Така че няма време… Олимпиадата си дойде.

Още с първата си тренировка тази есен си дадох сметка, че има много работа да се върши. Всеки път началото на подготвителен сезон започва от нулата, всичко трябва да се започне да се гради отново. Но това е неблагодарната част на спорта, че всичко изчезва и губиш всички качества много бързо.

 

- Подготвителната година започна с какви намерения и очаквания тръгваш по пътя към Токио?

- Тръгвам доста по-мотивирана и свежа от обичайното, което е много интересно, а и много хубаво. Толкова дълъг беше сезон 2019, но успяхме да го разделим и да се подготвя добре. Но когато приключи сезонът, аз не бях уморена, а сякаш тепърва започваше. Искам тази свежест да я пренеса в тренировките, за да ми помогне. Каквото и да си говорим, ако си изморен и нещата се получават тежко, се тренира много трудно и трудно се стига обратно до този връх, на който искаш да бъдеш. Затова сега с тази свежест и с това, което ми остана мъничко като неудовлетвореност от Доха, това че исках да взема повече от там, повече да постигна, смятам така да стигна до Токио. Неудовлетвореността от класирането си в Доха превърнах в мотивация. Дадох си сметка, че съм направила всичко възможно в точния момент там и сега съм в мир със себе си.И Дай Боже тази мотивация да ми дава сила всеки ден.

 

- Вече имаш четири Олимпийски игри зад гърба си. В Атина 2004 ти беше само на 20, а след това успя да участваш успешно на десетки световни и европейски първенства. С какво една Олимпиада е по-различна от останалите състезания?  
- Винаги го обяснявам с най-лесни и прости думи – това, че е веднъж на четири години. Това прави Олимпиада толкова специална, толкова особена. Участвал ли си на такъв форум, ти оставаш олимпиец. И в САЩ наричат тези спортисти „Оlympians“ до живот и така оставаш по-специален човек само, защото си участвал на Олимпиада.

 

- А в тази връзка един спортист трябва ли да се стреми само към участие на Олимпиада, или трябва да се интересува повече от постижението си, от класирането и реализацията си на такъв форум?

- Най-хубаво би било, ако всичко е в пакет, ако спортистът успее да покрие всичко . И да има участие по турнири, да покрие резултати, които да го удовлетворят, да има участия на големи първенства – това би било най-хубавото. Но дали да се стреми към големите първенства – да, мисля, че един спортист, за да има правилната мотивация и правилното съзнание да стигне до там, той трябва да иска да стигне до това състезание и да го мечтае.

 

- Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012, Рио 2016 – споделяла си вече, че на всяка от тези Олимпиади си била в различен етап от развитието си като атлет и човек, но как се променя българският отбор?

- Олимпийските спортове са много различни, много богати, винаги има конкуренция, винаги има сравняване между спортовете. Аз смених наистина много олимпийски отбори и много поколения, дори. И в атлетиката бях с различни по възраст колеги. Става по-трудно да стигнеш до Олимпиада. Специално в атлетиката е много по-трудно. Нормативите се промениха и тези високи резултати, които се искат за участие, стават все по-трудно достижими. Затова числено и ние намаляваме като отбор заради променящия се регламент. Но пък винаги е интересно и е по-хубаво на Олимпиада заради това, че има повече спортове и се чувстваме част от един доста по-голям отбор. Сега за всички ни предстоят много тежки дни в подготовката ни за Токио и пожелавам на всички много здраве, много успехи и мотивация, защото тя е важна всеки ден.

 

- Олимпийските игри са спортният форум, който достига до най-много хора по света.

- Така е. Когато дойде Олимпиада, светът става Олимпиада, всичко друго замира. Всичко е съсредоточено и се гледа само това. Получава се един прекрасен празник, който продължава няколко седмици в световен мащаб. И това е моментът, в който да се запалят младите, да открият своите, да не казвам идоли, защото не харесвам тази дума, но да има хора да им вдъхват тази сила, че могат да сбъднат мечтите си и като спортисти, и като хора, и във всичко в живота си.

 

- Кога усети, че ти си точно такъв спортист, който умее да вдъхновява малки и големи?

- Още преди години, когато създадох своя клуб. Тогава го усетих, когато първите дечица дойдоха да тренират при нас. Сега го усещам постоянно, но аз го търся. За мен е много важно, защото стигаме до там какво ти ще оставиш след себе си. Защото не само успехите са важни, важно е да има едно поколение, което те следва и което вярва, че нещата могат да бъдат постигнати.

 

- Какво би пожелала на тези твои последователи, които мечтаят да станат като теб?

- Именно това - да не спират да вярват, да имат мечти, да имат много смели мечти. Да знаят, че трябва да работят много сериозно за своите мечти, но че всичко е постижимо и че те ще се справят, ако го искат. Да не се спират никога и да слушат неща от рода „ние сме българи, малка държава сме, бедна държава сме“ – не, ние сме шампиони. И всички сме родени и можем да бъдем такива, каквито искаме да бъдем.  

 

Материалът е публикуван в списание "Икономист"

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Ивет Лалова
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени