Шрифт:

Как бивш атлет и модел стана топбръснар

Как бивш атлет и модел стана топбръснар
07-01-2020 09:07

Снежана Иванова, monitor.bg


Бившият лекоатлет Иван Минчев наскоро издаде първата си книга. Не, тя не е свързана със спорта, нито пък е някакъв блудкав роман. Колкото и странно да звучи книгата е ръководство по бръснарство! Именно това е новото поприще, в което се изявява някогашният шампион в десетобоя, модел и фитнес инструктор.

 

„Никога преди това не съм си представял, че ще се занимавам с бръснарство. Бил съм дълги години спортист, за кратко бях и треньор, но в един момент ми се прииска да сменя сферата, да направя нещо съвсем различно и... отворих бръснарница“, разказва Минчев.

 

Само до преди по-малко от 2 години той въобще не знаел как се държи ножица, камоли бръснач. Наел персонал, който да върши това в собствения му салон. Покрай професионалистите обаче му станало интересно, започнал да ги гледа, да се учи малко по малко и постепенно разбрал, че може и той да го прави. Тръгнал по различни курсове, обучавал се от най-добрите у нас и за година и половина се издигнал до главен бръснар и сам той започнал да обучава.

 

„Добрата мъжка визия се превърна в голяма мода и все повече мъже започнаха да предпочитат да ходят на бръснар, вместо на фризьор“, казва днес Иван.

 

Според него е относително за колко време можеш да се научиш на този занаят. Както можеш за един месец да усвоиш „махането на коса“, така може и 10 години да ти отнеме правенето на хубави прически.

 

За него и за четиримата му колеги в барбър клуба в Студентски град клиентите са еднакво важни и е задължително да си тръгват доволни. „Не ги делим на известни и безизвестни. За всеки полагаме 100% от това, което можем“, казва главният бръснар.

 

Решил да напише книгата „Наръчник на бръснаря“, за да улесни такива като него, които тръгват от нулата и искат да се научат на занаята. „Когато започвах, нямаше откъде да прочета нищо специализирано. Затова реших да събера всичко ценно, което съм научил по курсовете и от практиката си в една книга, която засега е само в електронен вариант. Идеята ми е на пролет да я разширя и да издам хартиен луксозен вариант с много илюстрации и с история на бръснарството, който да бъде още по-полезен“, разкрива 30-годишният Иван Минчев.

И ако преди години за него бе също толкова важно да се показва и да печели конкурси дори и на модния подуем, сега на първо място му е да развива бизнеса, за да храни семейството си. А то преди 7 месеца се увеличи с първородния му син, кръстен на баща му Симеон. „Преди да се роди детето, мислех, че ще е доста трудно да съчетавам работата с грижи за него. Но човек, като си планира времето и си нареди правилно приоритетите, нещата се получават“.

 

Въпреки че графикът му в барбър клуба е запълнен за седмици напред, Иван си е отделил сутрините и вечерите за малкия Мони.

 

Атлетиката вече е на заден план. Макар да няма как да я забрави, тъй като си усеща осезаемо всяко една от контузиите, особено като работи по цял ден на крак. „Имам скъсан менискус в едното коляно и хронични болки в кръста, които доста ми пречат на работата, но се надявам с леки упражнения да овладявам положението. Не искам на този етап да се подлагам на операции“.

 

А Иван Минчев има с какво да се похвали на пистата. Няколко години е държавен шампион в десетобоя, където състезателите са наричани атлети на атлетите. За тези си отличия дори през септември бе удостоен със специален плакет за заслуги в спорта по случай 50-годишнината от обявяването на родното му Съединение за град.

 

След като прекрати състезателна дейност, Минчев бе за кратко треньор на деца в столичния клуб „Дарко тийм“, а през повечето време бе фитнес инструктор и е помогнал в извайването на телета на звезди като Венета Харизанова и Мисис България 2012 Илияна Карастоянова.

 

„Понякога чувствам носталгия и дори вина че не съм упорствал достатъчно в атлетиката, както сега го правя с бръснарството, но явно така е трябвало да стане“, заключва философски Минчев.

 

Казва, че синът му задължително един ден ще започне със спорт, който му харесва, но в никакъв случай няма да го насилва да стане професионален спортист. „Като гледам по себе си колко контузии имам и как сега ходя по лекари заради тях, по-добре е да се занимава със спорт само като хоби. Но пък никога не се знае, той може да реши друго“.

 

Самият Иван се запалил по спорта от баща си, завършил спортното училище в Пловдив, а после и НСА. Записал е и второ висше - право в УНСС, но впоследствие се отказва.

 

Печелил е конкурси за красота, снимал се е с фолкдиви

 

Преди 10-ина години, още като студент, Иван Минчев се изявява като модел. Печели няколко конкурса за красота – от Мистър НСА, през Мистър Академика до Мистър Менхънт 2013.

 

Още преди да триумфира в престижния конкурс за модели обаче, сексапилното тяло на атлета е забелязано и оценено от звездите на попфолка у нас. Снима се във видеоклипове на Алисия, Андреа, Анелия и на Азис. В тези години обаче се научава и какви негативи може да повлече популярността след себе си, след като жълтата преса го забърква в интрижка с една от фолкдивите.

 

Снежана Иванова, monitor.bg

 

---


Тагове: Иван Минчев
BGAthletic.com

Коментари



Последни новини Най-четени