Шрифт:

Лалова: Колкото по-късно започнат успехите, толкова по-дълга кариера ще имаш„В атлетиката, колкото по-късно започнат успехите, толкова по-дълга кариера ще имаш.“ Това сподели Ивет Лалова в разговор с Любо Сиоис - българин, който води токшоуто "The Dubai Talk Show" в Дубай.

 

„За мен беше много трудно като дете да губя, но първият ми треньор ме успокояваше с това - трябва да печелиш, когато стигнеш при жените, което е от 20 г. нагоре. Натоварванията са много големи и когато подложиш млад организъм на тези големи натоварвания в атлетиката, не е хубаво. Започнат големи контузии, износване. При малките се изисква помощ, инвестиция, една добра работа на клубно ниво, за да може те да са обезпечени минимум с една стипендия",

сподели Лалова пред Сиоис.

Възнагражденията в леката атлетика не са толкова високи, а само малцина могат да се похвалят, че изкарват добри пари от спорт. Това заяви седмата най-бърза жена в света на 200 м за 2019 г. Ивет Лалова.

 

"Атлетиката и футболът са бедни спортове. Има хора, които и без никакви средства, са успявали да тренират. Има много атлети, на които се налага да работят допълнително да се издържат и да могат да издържат себе си, защото тренират, както и да инвестират в своите тренировки. Хубавото на тази история е, че много от тях успяват. Казвам на всички да не търсят парите. Парите в атлетиката са на едно много високо ниво, което е много несигурно и много нестабилно. По-скоро всичко е въпрос на мотивация и желание", категорична е Ивет, която през 2020 г. ще участва за пети път на Олимпийски игри.

 

"Опитвам се да предавам на децата ценностите, които съм научила в живота и от дългата кариера. Това не е лесно, защото, когато си млад, искаш нещата да стават бързо, искаш да станат веднага. За съжаление атлетиката е спорт, който иска изключително много инвестиция и почти нямаш гаранция, че нещо ще се върне. При всички спортове, за които държавата отделя средства, трябва да имаш класиране - или медал на европейско първенство и до 6-о място, или финал на световно първенство. Това в атлетиката е изключително трудно, защото в една дисциплина като 100 м, на световно ниво се състезаваш срещу 90 и няколко човека, които са покрили невероятно труден норматив, за да стигнат до там. Конкуренцията е жестока. В много други спортове има категории, групи, в които се изправяш срещу 1-2 човека и си почти сигурен медалист. В атлетиката е много трудно, но държавата в последните години помага много. Това трябва да се отбележи. За съжаление, обаче спортът става все по-труден“, заяви още Лалова

 

Тя е категорична, че голяма част от нейните колеги не се радват на високо заплащане, въпреки огромния труд, който влагат.

 

"В последното десетилетие нещата се промениха много. За съжаление сега се изкарва десетки пъти по-малко. Такива заплати, като във футбола и тениса, при нас няма. Ние сме по-беден спорт с много голяма конкуренция. Единици са тези, които изкарват добри пари", заяви тя.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Ивет Лалова
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Новият СПРИНТ е вече на пазара, вземете го от квъщи

04.04.2020

Капка добро настроение в сложното време

03.04.2020

Николай Кръстев: Новият брой на СПРИНТ е капка добро настроение в сложното време (видео)

02.04.2020

Солидарни в кризата: В Асеновград събраха над 300 000 лв. за броени дни

02.04.2020

Солидарни в кризата: Фондация Лъчезар Цоцорков и МБАЛ Уни Хоспитал с дарение в борбата срещу коронав

01.04.2020

Кампания Нарисувай дъга носи позитивизъм по време на пандемията

01.04.2020

Антъни Иванов пред Студио СПРИНТ: Тренирам и уча през компютъра

31.03.2020

Солидарни в кризата: Училища даряват маски в Долна баня и Костенец

31.03.2020

Стефка Костадинова: Трябва да покажем, че сме силна нация

31.03.2020

Bulgaria ON AIR започва видео уроци за учениците от 1-ви до 7-ми клас

30.03.2020

Почина Станислав Георгиев – основател на Плевенския маратон

30.03.2020

Отлагат Общото събрание на БФЛА

30.03.2020

Дневникът на една заразена

30.03.2020Последни новини Най-четени