Шрифт:

Джогингът и пет други упражнения предотвратяват наддаването на тегло

Джогингът и пет други упражнения предотвратяват наддаването на тегло
21-01-2020 15:21

За хората, които са наследили гени, увеличаващи шанса им за наддаването на тегло, има надежда за поддържане му в здравословни граници. Изследване на учени от Националния университет в Тайван идентифицира типовете упражнения, които са особено ефективни в борбата с генетичните ефекти, допринасящи за затлъстяването.

Затлъстяването е огромно предизвикателство в световен мащаб, защото е резултат от взаимодействия между генетиката и начина на живот на човек. Лекарите често препоръчват упражнения, но не е ясно кой вид упражнение е най-доброто за ограничаване на напълняването при хора, склонни към затлъстяване.

Новото проучване изследва взаимодействията между генетиката на индивида и физическата активност. В него взимат участие 18 424 възрастни между 30 и 70 години от китайския град Хан. Изследователите разглеждат индивидуално всеки участник, като измерват индекс на телесна маса (ИТМ), процент телесни мазнини и съотношението между талия и бедра.

Изследователите откриват, че редовното бягане е най-добрият вид упражнение за овладяване на затлъстяването, според измерените показатели на всеки. Нещо повече, планинското катерене, ходенето, бързото ходене, някои видове танци и йога практиките също намаляват ИТМ при хора, предразположени към затлъстяване, докато колоезденето, плуването и стречинг упражненията не предотвратяват наддаването на тегло.

Като цяло, проучването предполага, че когато става дума за затлъстяване, ефектите на генетиката могат да бъдат намалени чрез няколко вида редовни упражнения. Предишни изследвания показват, че честата физическа активност притъпява генетичната предразположеност върху затлъстяването, но тези проучвания се фокусират само върху ИТМ.

Източник: medicalxpress.com, pixabay.com

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени