Шрифт:

Новият клуб край морето се разписа от раз с две титли

Новият клуб край морето се разписа от раз с две титли
23-01-2020 11:29

На завършилия в неделя шампионат за юноши и девойки под 18 г. сравнително новият атлетически клуб Тангра вече извоюва своите първи две шампионски титли. Извоюва ги чрез своята изключително талантлива дебютантка Петя Георгиева Ковачева, която, макар и в по-слабите (като заявки на постижения) серии, бе безапелационна в бяганията на 1500 и 3000 м. Двата златни медала станаха повод да потърсим личния й треньор Димитър Янакиев (състезател на 3000 м стипълчейз от началото на 21-ви век). 36-годишният бивш стайер бе любезен да сподели за читателите на сайта подоробности за съзадаването и амбициите на клуба.

 

„Клуб Тангра е основан от Ваня Стамболова (европейска шампионка на 400 м от 2006 г. и рекордьорка на България на 400 м (49.53) и 400 м с преп. (53.68)) през 2017 - първоначално в град София, но през 2019 г. мести своята дейност в град Варна. В момента в клуба работят двама треньори - Ваня Стамболова и Димитър Янакиев. През месец април в морската ни столица беше организиран и първият турнир от клуб Тангра, а именно „Ваня Стамболова търси новите шампиони”. В състезанието ни участие взеха над 100 деца от различни възрасти, включиха се деца и от областта, не само от Варна. Беше връчена и специална награда за най-бързия в короната дисциплина на Ваня -  400 метра.

 

 

В началото на дейността си направихме няколко групи - с отделни възрасти за тренировки на децата. И така - започнахме с първите участия на аматьорски състезания и детски турнири. За наша голяма радост при нас дойдоха и се развиват едни от най-талантливите деца (според нас) от Варна. Някои от децата със съвсем малко тренировки започнаха да обират медалите в своите възрастови групи на детските турнири, в които вземахме участие. Хвърляния, скокове, бягания - имаме участия навсякъде и амбицията ни е да изградим един стабилен и сплотен отбор с едни от най-добрите атлети и стойностни хора. Нали все се твърди, че спортът възпитава множество човешки добродетели и калява и възпитава характера.

 

През настоящата 2020 година картотекирахме няколко състезатели, с които ще се представим на НШ под 16 год., под 18 год., под 20 год и при мъжете и жените. Имаме желание да се класираме добре на предстоящите състезания и, ако имаме късмет, и на по-големи шампионати. В момента всички тренировки се провеждат на комплекс „Локомотив” - в залата за лека атлетика, но условията, (както впрочем навсякъде у нас) не са цветущи. Сега ни предстои НШ под 18 год., където ще вземат участие две момичета в дисциплините на 400, 800, 1500 и 3000 м. Имаме големи надежди за първи медал от национален шампионат.”

 

 

Само няколко дни след импровизираното интервю с Янакиев ненавършилата още 17 години Петя Георгиева Ковачева(родена на 23 септември 2003 г.)изненада всички (но не и треньора си) с два златни медала на националното първенство за девойки под 18 години. И на 1500 м, и на 3000 м тя трябваше да се справя само с времеизмервателната уредба (поради липсата на предварителен резултат Петя не попадна в по-силните серии в директен сблъсък с фаворитките). На 1500 м Георгиева постигна отличните 4:53.93 мин, оставяйки втората в серията си Мария Ташева с повече от 29 (!) секунди. В неделя сутрин, по-малко от 18 часа след златния си медал на 1500 м, в бягането на 3000 м Ковачева не се поддаде на бързото темпо на участващите извън класирането Маринела Нинева и Девора Аврамова. Петя за втори път си осигури победата сред връстничките си – този път с време 10:58.65 мин. Разликата й от втората Лидия Заирова отново бе отчайваща – 44 секунди! Ето какво ни разказа треньорът й Янакиев часове след двойната й победа:

 

 

„Петя Ковачева, както тя иска да бъде наричана, тренира при мен от три години, преди това не се е занимавала със спорт но родителите й са бивши спортисти и са имали големи успехи в гребането. В училището, където учеше до седми клас (сега е ученичка в Хуманитарната гимназия) учителка по физическо възпитание й беше друга наша атлетка от клуб Тангра – младата Маги Борисова. Именно тя я насочи към атлетиката и я изпрати при мен да й направя тестове и, ако има качества, да я развия като атлетка. Когато започна с тренировките, Петя бързо показа добра физическа издръжливост и качества като постоянство и упоритост. Тя самата идваше с голямо желание и ентусиазъм на тренировки, индикации за светло бъдеще в атлетиката. След една година подготовка и здрави тренировки започнаха да идват и резултатите от положения труд. Петя спечели много медали от различни кросове и състезания като националния шампионат за девойки под 16 год. Решихме да пробва стипълчейз, но в началото й беше много трудно и изпитваше страх от препяствията. На националния шампионат за девойки старша възраст (под 20 год.) стартира на дисциплината 3000 м стипълчейз, но още на първото препяствие се изплаши и спря. Ковачева не завърши състезанието, а имахме точно две седмици за да оправим този проблем (с уплахата). Започнахме усилена работа върху психиката й и преминаването над препятствията. Точно две години след като за първи път започна с тренировки по атлетика, тя стана шампионка на националния шампионат за девойки младша възраст в дисциплината 2000 м стипълчейз. Бяхме планирали да вземе участие през есента на 2019 г. на състезанието по крос-кънтри (НШ) в Пирдоп и направихме добра подготовка, но в последния момент Петя се контузи и пропуснахме участие. За всички състезания се подготвяме във Варна, условията не са идеални (както навсякъде), но успяхме с много труд, лишения, силна воля и характер да се подготвим за НШ в зала за девойки младша. Така се стигна и до успеха и двете шампионски титли на 1500 м и 3000 м!”.

 

Чудесно начало в голямата атлетика демонстрираха упоритата девойка Петя Ковачева и нейният всеотдаен и амбициозен треньор Димитър Янакиев (впрочем самият той шампион на България за младежи на 10000 м и 3000 м стипълчейз). На Петя предстои само след броени дни и участие при девойките под 20 години (пак в зала „Асикс Арена”). Предстои й да се срещне с каките и вече ще бъде в една серия с най-добрите, рамо до рамо с тях на стартовата линия! Янакиев и Ковачева няма защо да крият амбициите си – участие и покриване на нормативите за предстоящите Балканиади и защо не и за световното за девойки в Найроби през юли! За мечтите и надеждите бариери няма, затова – стискаме ви палци, Ковачева и Янакиев, и все напред и нагоре!

 

Александър Вангелов

 


 

---


Тагове: Ваня Стамболова, Варна, Петя Георгиева, 1500 м, 3000 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени