Шрифт:

България в Топ 3 в ЕС по одобрени спортни проекти

България в Топ 3 в ЕС по одобрени спортни проекти
31-01-2020 14:57

България е №3 през 2019 г. на държавите-членки на Европейския съюз с най-голям брой одобрени спортни проекти по програмата Еразъм+ Спорт на Европейската Комисия.

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри седмото издание на ежегодния Информационен ден на програма „Еразъм+ Спорт“ заедно с еврокомисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Събитието, което събра над 650 участници, се проведе в Брюксел и е организирано от Европейската комисия. В срещата участие взеха и много представители на организации от България, както и партньорите по проект BeRURALactive – Яна Касова, председател на Атлетически клуб КЛАС-Костенец – клуб, който прави дебют като координатор на проект под шапката на „Еразъм+ Спорт“, съфинансиран от ЕК, и Йоанна Дочевска, председател на Асоциацията за развитие на българския спорт.

 

“Новата програма трябва да продължи да подкрепя спорта за всички, както и работата по нашите приоритетни области – доброто управление и борбата с допинга и корупцията в спорта. Иновацията, която очакваме, е децентрализирането на някои от дейностите в глава „Спорт“, като мобилностите за треньори и спортен персонал. Разбира се, новите дейности и по-високите амбиции изискват по-силно финансиране. Ето защо приветствам призива на Мария Габриел за значително увеличаване на бюджета на програмата и се надявам тя да бъде приета и от финансовите министри на ЕС”, каза Красен Кралев.

 

За периода 2021-2027 г. е предложено увеличение на бюджета за спорт и разширяване на обхвата за подпомагане. Това ще даде още по-големи възможности, както за създаването на устойчиви политики, така и за спортистите, треньорите, различни организации и всички български граждани.

 

“Спортът за всички е в центъра на програмата, но не можем да оставим професионалния спорт зад себе си. Ето защо считам, че ЕС и неговите държави-членки трябва да засилят усилията си в засилването на сектор “Спорт”, почтеността в спорта, спортните квалификации и компетенциите на треньорите, ролята на медиите в спорта. Водещ приоритет е и борбата срещу допинга, която представлява лична кауза за мен, като бивш спортист, а сега и като представител на Европейския съюз в Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA)”, допълни Красен Кралев.

 

Форумът е най-голямото ежегодно събитие на ЕК в сектор “Спорт”. В него участват представители на спортното движение, неправителствения сектор, европейските и национални институции. В откриването участие взе и евродепутатът от Италия Тициана Бегин.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ЕС, Мария Габриел, Красен Кралев, ММС
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени