Шрифт:

Тихомир Иванов: Сезонът беше планиран за световното първенство

Тихомир Иванов: Сезонът беше планиран за световното първенство
Снимка: Тони Тончев
03-02-2020 15:23 | Яна Касова

Тихомир Иванов спечели седмата си национална титла в зала, след като постигна 225 см в „Асикс Арена“ през уикенда. Той прави опити и на 229 см, но след състезанието студентският световен шампион сподели, че отмененото световно първенство в Китай е развалило плановете му.

 

- Тихомир, откри сезона с 225 см – доволен ли си от резултата си?
- На тренировка скачах 215 см. Не бях скачал 220 см. Скачам без трамплин от три седмици. Доволен съм, но ми се искаше да се получи и на 229 см – щях да си направя лично в зала и щеше да ми е по-приятно, сега ми е все тая, просто съм скочил 225, нищо не означава. Направих повече фаулове в състезанието именно, защото нямам скокове от цял разбег на големи височини – знаете, че когато сезонът е напреднал, лятото ви давам ример, мога да скоча от 2.20 м без никакъв проблем, защото съм имал достатъчно състезания и съм навлязъл във форма и другото, че 2.20 вече не е височина, която да я мисля да я скачам на тренировка. Сега сме в такъв период, все още, заради световното първенство, в който се мъча да скачам 2.20 м на тренировка и технически да ми се получава.

 

- Сезонът загуби големия дразнител световното първенство в зала в Нанджинг (Кит).

- Бяхме планирали подготовката за световното, всичко вървеше да сме топ там. За съжаление, се получи това с коронавируса, което наистина е много неприятно. От една страна се радвам, че няма да има световно, но от друга подготовката малко ми се променя – чувствата ми са смесени. Нямам представа защо чак с година изместват първенството. Има Диамантена лига април месец, можеха да го направят няколко седмици преди нея. Може би не знаят колко време ще им отнеме да се справят с вируса. Другият вариант да преместят първенството в друга държава според мен е невъзможно, защото е все пак голяма организация, нищо че е в зала.

 

- Лично за теб как се променя сезонът сега?

- Ние си бяхме планирали състезанията. Главната ни цел беше световното, сега главната ми цел е последното ми състезание, което в Белград на 27 февруари. Първо ми предстои Балканиадата, след това един турнир в Барселона и Белград.

 

- Трудно ли ще бъде да се участва в един кратък сезон на европейско и световно първенство през следващата зима?

- Имам доста състезания зад гърба си. 2016-а преди Олимпиадата горе-долу така се получи с европейското първенство в Амстердам. Не би трябвало да е проблем, все пак сме професионални спортисти и за нас това са състезания. Наистина, от голям ранг са, можеш да станеш европейски, световен шампион, но това е положението. Интересното за мен е, че 2021 г. ще има световно в зала и 2022 г. също ще има световно в зала. Ще видим как ще се получи.

 

- Разчиташе ли на световното да трупаш точки за ранглистата за Олимпийските игри?

- Определено това беше като план. Това и казах на тренера, че няма да можем да вземем хубави точки. Състезанията, които има в зала са от друга, по-ниска категория.

 

---


Тагове: Тихомир Иванов, Скок височина, НШ 2020, СП 2020, СП 2021
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени