Шрифт:

Разрешиха супертехнологичните маратонки за рекорди

Разрешиха супертехнологичните маратонки за рекорди
04-02-2020 14:50

Спрете ни, ако сте чували това и преди. Лекоатлет чупи световен рекорд в специални обувки, които френският вестник "Екип" описва като "малки трамплини", а сп."Спортс Илюстрейтид" предупреждава, че "се възползват от отстъпчивите стари правила".

 

Но въпросният лекоатлет не е Елиуд Кипчоге или Бриджид Косгей, които дадоха исторически резултати в маратона при мъжете и жените. А обувките не са от нашумелия напоследък модел на "Найки" - Vaporfly, с дебели платформи, все едно взети от групата "Бей Сити Ролърс". Не, всъщност става въпрос за 1957 г., когато руснакът Юрий Степанов поставя световен рекорд в скока на височина с обувки, които имат 4-сантиметров ток. Токът е толкова голям, че атлетът накуцва в бягането си преди скока. Но това върши работа. Степанов не успява да се класира за Олимпийските игри в Мелбърн година по-рано. Но новите обувки, както цветисто се изразява един репортер тогава, му позволяват "да изскочи от посредствеността като момиче от хартиена торта".

 

Тук обаче идва и разликата между 1957 г. и модерното време. След рекорда на Степанов международната федерация (ИААФ, сега с името Световна атлетика - б.а.) обещава да вземе мерки. И го прави. За известен период рекордът стои, но подметката е ограничена до дебелина 13 мм и споровете скоро избледняват. Модерните войни за обувките през 2020 г. няма да свършат така, въпреки че световната федерация официално прие новите правила миналия петък. Всъщност, битката вече се пренася на втори фронт: пистата.

 

Сигурно вече сте видели заглавията. Спорните маратонки Vaporfly на "Найки", които подобряват резултатите в маратона при мъжете с около 90 секунди, официално са легални. Но бе наложен лимит за височината на новите обувки (40 мм за маратонки за бягания на шосе и 30 мм за шпайкове за писта), както и за броя на карбоновите фибропластини, които имат. Освен това, след 30 април всяка нова технология първо трябва да бъде в магазините, преди да бъде използвана в състезание. Това значи, че обувките AlphaFly, които Кипчоге носи, когато слезе под 2 часа в маратона във Виена (бягането бе моделирано, заради което резултатът не е приет за световен рекорд - б.а.), не пасват на новите правила. Но, общо взето, всичко останали обувки пасват, което е добра новина за "Найки".

 

В последната година технологията на компанията променя играта в леката атлетика, както в шосейните бягания, така и в тези на писта. Някои твърдяха, че обувките, които Лора Мюир носи на световното в Доха, ще бъдат забранени, но това не стана. Британката и нейната тренировъчна партньорка - Джема Рийки, използваха същите маратонки на състезание на 800 м в събота, в което Рийки даде забележителния резултат 1:57.91 минути. Това бе не само личен рекорд за нея, с почти 4 секунди по-добър от предишното й постижение, но и най-добро време при жените в зала от 2006 г. насам.

 

Рийки е европейска шампионка до 23 г., а новият й резултат я превърна в претендент за олимпийски медал само за една вечер. В социалните мрежи се появиха въпроси дали тя не е носила подправени обувки. Маратонките й наистина са специални. Но изглеждат законни. Треньорът на двете атлетки Анди Йънг заяви, че обувките съдържат специалната пяна "Pebax", използваха при тези на Кипчоге, както и пластмасова пластина, но съответстват на новите правила.

 

"Това не са шпайкове с карбонови пластини от снимките на патентите в интернет", заяви треньорът и допълни, че скоро маратонките, използвани от състезателките му, ще се продават и в магазините.

 

Има обаче други прототипи, които изглеждат като от космическа епоха, включително тези, използвани от Сифан Хасан, която спечели златните медали на 1500 и 10 000 м на световното първенство в Доха. С подобни миналата седмица бе и американецът Донован Брейзиър, който е световен шампион на 800 м.

 

Никой все още не знае какъв е статутът на тези маратонки. Но конкурентните марки със сигурност се притесняват колко стриктно световната федерация ще прилага собствените си правила. Трите години, които бяха нужни за решение относно Vaporfly, направи много хора нервни, особено предвид близката връзка между президента на световната атлетика Себастиан Коу и "Найки". Другото притеснение е, че "Найки" има толкова много патенти за технологията си, че ще е трудно да бъдат стигнати. Източник казва, че компанията е с две години пред останалите. Така остава познатият въпрос: дали големите състезания на шосе и писта ще бъдат решени от маратонки или от човешките усилия?

 

Случвало се е и преди. На квалификациите на САЩ за олимпиадата в Рио през 2016 г. Кара Гаучър завърши 4-а, като пред нея бяха две атлетки, носещи прототипи на Vaporfly, маскирани като нормални маратонки. Това може да е коствало мястото на Гаучър в олимпийския отбор.

 

Какво предстои? Джефри Бърнс, един от водещите експерти в технологията за маратонките, предсказва още по-големи фойерверки на пистата. "Решението за 40 мм в обувките за шосе е правилно, защото то включва всички модели, които се произвеждат в момента. Решението за пистата обаче оставя огромно място за бъдещо развитие."

 

Според него маратонките ще имат все по-голямо влияние върху резултатите на пистата. "Моделите на "Найки", които видяхме миналата година, са първите от серия, която наистина се отклонява от установената практика. Изглежда сякаш са удължили обувката с въздушен мехур в предната й част и/или с повече пяна. Лесно е да се види как тези елементи, в правилна конфигурация и пропорции, могат да дадат на един състезател механично предимство. Така че това отново поставя този въпрос, на който всеки има свой отговор - съгласни ли сме с това?"

 

И ето ни отново тук, спорейки за обувки и до каква степен технологията трябва да бъде позволена. Ако перифразираме Уинстън Чърчил: това не е краят. Не е дори началото на края. Може би това е краят на началото.

 

„Гардиън“, превод на sega.bg

 


 

---


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени