Шрифт:

От МОК решават кога да са Олимпийските игри до месец

От МОК решават кога да са Олимпийските игри до месец
22-03-2020 22:14

До четири седмици от Международния олимпийски комитет (МОК) ще обявят дали и кога ще бъдат проведени Олимпийските игри през настоящата година.

 

Най-важният спортен форум на планетата е насрочен за времето от 24 юли до 9 август 2020 г. Днес (22 март) в МОК проведоха среща, на която започнаха обсъждане на различен сценарий за провеждане заради разпространението на коронавируса.

 

Игрите трябва да се проведат в Япония, като местните власти заявиха, че биха рискували състезанията да се организират, въпреки световната пандемия от коронавирус. Организаторите от Страната на изгряващото слънце многократно гарантираха, че могат да се справят със ситуацията.

 

Само че тази идея не срещна одобрение в самите атлети. Голяма част от турнирите, на които се печелят квоти, бяха отложени. Висок процент от спортистите не могат да тренират пълноценно в условията на социална изолация, която е нужна, за да може светът да се справи с коронавируса.

 

Наскоро председателят на Световната атлетика Себастиан Коу заяви, че все още е рано да се говори за отлагане, а президентът на МОК Томас Бах посъветва спортистите да покажат олимпийски дух и да продължат с тренировките.

 

Разпространението на коронавируса не подмина и Япония. В момента в страната има над 1080 заразени, а смъртните случаи са 36.

 

По-рано през деня на сайта на МОК се появи съобщение, че в Комитета започват да разискват различен сценарий за провеждане на Игрите, предвид бързото разпространяване на заразата в света (над 340 хил. случая до момента).

 

"В следващите седмици МОК ще обсъди внимателно всички възможни сценарии. За момента пълната отмяна на Игрите не стои на дневен ред. Всички гледни точки обаче ще ни дадат по-добър шанс да преценим постоянно променящата се ситуация. Също така можем да видим дали е възможно да отложим началната дата", се казва в него.

 

От Комитета добавят, че за тях най-важно е здравето на участниците, въпреки че провеждане на Игрите по план би вдъхнало надежда на хората, които се борят с коронавируса.В допълнение към сезонния грип и обикновената настинка коронавирусът продължава да се разпространява и да заразява хора по света.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени