Шрифт:

Как родители помагат на децата да се спраят с напрежението

Как родители помагат на децата да се спраят с напрежението
29-03-2020 12:25
Съвременните тийнейджъри са под постоянен стрес. В напрежение ги държат възрастните около тях, отношенията им с връстниците, училището, неопределеното бъдеще, хормоните и промените в тялото им, отношенията в семейството, обстановката в света. Всички проблеми на реалния живот внезапно се стоварват върху раменете на довчерашните деца.
И, въпреки че те се смятат за големи и възрастни, не винаги могат да се справят самостоятелно.
Задача на родителите е не само да ги подкрепят, но и да ги научат да използват здрави механизми за справяне със стреса и за решаване на проблемите, които могат да възникнат в бъдеще.
Как родителите могат да помогнат на своите деца да се справят с напрежението.
Покажете, дайте личен пример

Вероятно сте се убедили, че е безсмислено да учите децата на нещо, което вие не правите живота. И при стреса важи същият принцип: най-ефективния начин да ги научите да се справят със стреса е като им дадете личен пример.
Не си позволявайте да затръшвате врати, да ругаете неработещото кранче или да лежите пред телевизора с бутилка вино и чипс пред екрана.
Важно е тийнейджърът да види друго поведение. Например как уверено подхождате към решение на някой проблем, дори той да изглежда на пръв поглед неразрешим. Да сте уверени и упорити, когато нещо не се случва от раз.
Научете го да решава сам проблемите

Не винаги решението на даден проблем може да се открие интуитивно – това е нещо, което се учи. Например, ако пред сина/дъщеря ви стои голям проблем, може да му помогнете да го „раздроби“ на малки, с които да се справи един по един.
Не е добре вие да решавате проблемите вместо него. Това няма да му помогне. Но пък може да наблюдавате внимателно и да се включите, когато има нужда или, ако помоли да помощ.
Бъдете близо, в конфликтни ситуации, обсъждайте заедно конструктивни подходи, които вие самите прилагате. Така постепенно той ще се научи сам да решава проблемите си.
Обяснете му, че да не намериш решение също е вариант

Понякога най-доброто решение на проблема е да се откажеш въобще от решение. Естествено този метод следва да се прилага рядко. Ваша задача е обаче, да научите детето да различава тези проблеми, с които не си заслужава да се занимава, защото биха отнели време, сили и внимание. Някои са просто неразрешими в определен момент и е добре да се откажем.
Научете го да се грижи за себе си

Покажете му, че намирате време да се грижите за себе си, въпреки натоварването, дори когато сте уморени, нервни, гневни. Просто признайте, че сте уморени и си дайте отдих. Това е нормално – всеки има нужда да направи пауза.
Някои хора работят добре и са ефективни, когато са под стрес. Но постоянният стрес не е от полза за никого и може да доведе до психологически и психични проблеми.
Затова родителите трябва да научат детето как да се освобождава от напрежението и как да се справя със стреса в тежки моменти. Добра храна, разходки, физическо натоварване – всичко това намалява напрежението.
Научете тийнейджъра да изразява емоциите си и да се разтоварва от тях. Това може да стане със спорт, компютърни игри, творчество ...
А един ден, когато порасне, ще оцени високо тези уроци.

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени