Шрифт:

Карамаринов: Целият атлетически календар ще се измести

Карамаринов: Целият атлетически календар ще се измести
29-03-2020 16:35

Целият календар ще бъде променен, но амбициите да се проведат състезанията, заяви президентът на българската, балканската и европейската атлетика Добромир Карамаринов пред списание „Атлетика”.

 

„Желанието ни е за възвърнем атлетическия живот в Европа, на Балканите и в България тази година. Имаме амбиции да да проведем и целия календар на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) и БФЛА, като всичко се успокои ще настрочим или препотвърдим датите на състезанията – най-вече националните шампионати. Генерално целият атлетически календар ще се измести, след като има яснота за края на пандемията и падане на мерките за безопасност, каза Карамринов.

 

Той коментира и отлагането на Олимпийските игри за 2021 г. и определи решението на МОК като очаквано.

„На първо място е здравето на спортистистите, на хората около тях: на треньорите, на служебните лица, на феновете, на всички. Честността на квалификационния процес щеше да бъде нарушена, поради невъзможността на повечето атлети да се подготвят нормално, заяви Карамаринов. - Тази промяна на годината на игрите рефлектира в целия спортен календар, тъй като това е най-голямото спортно събитие. Ефектът върху атлетиката, като олимпийски спорт номер едно, естествено, е най-голям. Три са вариантите за дати, които се обсъждат от Международния олимпийски комитет и местния организационен комитет: а) да се проведат пролетта; б) да се проведат в абсолютно същото време, както бяха планирани тази година – края на юли и началото на август и в) да се проведат есента на 2021-а. Това ще повлияе много на комплексния календар на Световната атлетика, защото има световно първенство на открито в Юджийн, САЩ през същата година. Да се провеждат олимпийски игри и световно първенство на открито в една и съща година не е много смислено.”

 

Източник: Списание „Атлетика”

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Коронавирус, Добромир Карамаринов
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени