Шрифт:

Солидарни в кризата: Фондация Лъчезар Цоцорков и МБАЛ Уни Хоспитал с дарение в борбата срещу коронав

Солидарни в кризата: Фондация Лъчезар Цоцорков и МБАЛ Уни Хоспитал с дарение в борбата срещу коронав
01-04-2020 12:07

Пандемията от коронавирус събуди невиждана вълна от дарителство и доброволчество в българското общество, сред бизнеса и гражданите. Списание „Икономист“ и спортните сайтове от групата на „ЕС Медиа“ продължават да разказват за добрите примери и проявата на солидарност във време на  криза.

 

Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище направиха дарение в размер на 300 000 лева под формата на лични предпазни средства, експресни тестове и финансова подкрепа в борбата срещу коронавируса.

 

Даренията включват 1000 шлема, 300 костюма със сребърно-йонна защита, 7000 маски за многократна употреба, 1000 литра спирт, както и 10 000 кита за експресно тестване с цел скрининг.

 

„Това бяха заявени нужди от самите болници и лекари от фронта, като дарението беше съгласувано също с Министерството на здравеопазването и Националния кризисен щаб. Най-вече се водихме и информирахме от нуждите на лекарите, които работят на терен всекидневно“, заяви пред сп. „Икономист“ изпълнителният директор на фондация „Лъчезар Цоцорков“ Йоана Маринова.

 

Половината от тестовете ще бъдат дарени директно на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб за борба с пандемията, а останалите - на лечебни заведения. Сред тях са УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Света Анна“, УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, МБАЛ „Пазарджик“, МБАЛ „Добрич“, СБАЛАГ „Майчин дом“, УМБАЛ „Св. Марина“ и др.

 

Маринова обясни и как са избрани точно тези лечебни заведения: „Това са главните болници, които имат инфекциозни клиники и засега поемат най-голямата част от заразените.“

 

Идеята за дарението е планирана отдавна. „Ние работим върху това вече трета седмица. Задействахме се от самото начало, но беше въпрос на осигуряване на средства и на координация. Решихме да се включим, понеже има голяма нужда и ние сме длъжни да реагираме. Г-н Цоцорков много добре го каза, че това е момент, в който всички ние трябва да се обединим към една обща цел и да си помагаме един на друг, независимо от средствата, с които разполагаме“, каза още Маринова.

 

Във фондация „Лъчезар Цоцорков“ не смятат да спират с даренията. „Планираме да продължим. Действаме вече, но засега е изключително трудно да се намерят точно тези маски N95. Работим с различни доставчици, за да осигурим допълнително средства. В „Асарел-Медет“ също действаме в тази посока, но те разпределят средствата си отделно от фондацията“, добави Йоана Маринова.

 

Мария Маринова

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Солидарни в кризата, Коронавирус
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Класиране на атлетите ни на Балканиадата

20.09.2020

Дубъл за Петрова на Балканиадата

20.09.2020

Марк Славов подобри рекорда в копието

20.09.2020

Класиране на българите в първия ден на Балканиадата

20.09.2020

Титла и още четири медала за атлетите ни от Балканиадата

20.09.2020

Над 250 деца се включиха в състезанието на Лалова

19.09.2020

Лесното упражнение за възстановяване

19.09.2020

Студентски град рън събира любители и профи бегачи

17.09.2020Последни новини Най-четени