Шрифт:

Спортът и пандемията: Загуби за милиарди

Спортът и пандемията: Загуби за милиарди
01-04-2020 17:03

Глобалната икономическа криза заради пандемията ще нанесе внушителни финансови поражения на спорта, пише авторитетният испански вестник "Марка".

 

Само загубите след отлагането на олимпийските игри в Токио с година могат да надвишат 10 млрд. евро. Те представляват организационни разходи, пропуснати постъпления от спонсорски договори, телевизионни права, билети за най-големия спортен форум и туризъм в японската столица, която заради Игрите се очакваше да посетят около половин милион души

 

Тежък удар ще понесе и футболът, ако сезонът не бъде довършен. Най-големи биха били загубите за английската Висша лига - над 1.2 млрд. евро. Английската футболна асоциация обаче ще положи всички усилия кампанията да приключи на 30 юни. Вариант е дори изиграване на останалите двубои без публика и на неутрален терен, с идеята всяка една среща да се излъчва на живо. На второ място е испанската Ла Лига, която може да загуби повече от 900 млн. евро

 

Анализ на "Форбс" показва стряскащи цифри и за американския спорт. Заради пандемията той ще загуби поне 5 млрд. долара, а тази сума може да се удвои, ако спортът в САЩ не се завърне до юли. Дотогава суперзвездата на NBA и "Лос Анджелис Лейкърс" Леброн Джеймс, например, губи по 366,315 долара на неизигран мач от най-силното баскетболно първенство в света.

 

Най-засегнат от спиране на сезона би бил бейзболният шампионат на Щатите (NBA), чиито прогнозни загуби надхвърлят 2 млрд. долара. Пораженията за шампионата по американски футбол (NFL) възлизат на 1.2 млрд. долара, за хокейния (NHL) – 986 млрд., а за баскетболната NBA - 916 млрд.

 

Именно местните първенства и турнири в отделните спортове ще усетят най-силно финансовата криза, тъй като имат свои договори и няма да могат да си върнат част от загубите в съда.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Коронавирус
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени