Шрифт:

Солидарни в кризата: В Асеновград събраха над 300 000 лв. за броени дни

Солидарни в кризата: В Асеновград събраха над 300 000 лв. за броени дни
02-04-2020 09:01

Пандемията от коронавирус събуди невиждана вълна от дарителство и доброволчество в българското общество, сред бизнеса и гражданите. Списание „Икономист“ и спортните сайтове от групата на „ЕС Медиа“ започват да разказват за добрите примери и проявата на солидарност във време на  криза.

Само за няколко дни в Асеновград събраха над 300 000 лева от дарителска кампания. Пред сп. „Икономист“ кметът на града Христо Грудев разказа как е започнала инициативата.

„Идеята се роди от времето, в което се намираме. Човечеството като цяло трябва да реагира – Европа, държавата, областта и нашата община. Решихме, че по-добре да предприемем тази инициатива, вместо да чакаме и да разчитаме на някаква помощ. Искахме да вземем нещата в ръце и да направим това, което е необходимо за нашата община. След разговор с управителя на болницата разбрахме какви са им нуждите и предприехме тази дарителска кампания, за да може да подпомогнем болницата и тя да бъде обзаведена с необходимата апаратура“, заяви Грудев.

Общината също оказва финансова помощ на лечебното заведение. „С решение на Общинския съвет преведохме 290 000 лева на болницата за строителството на едно крило, което повече от 20 години е част от болницата, но не е завършено. То е със самостоятелен вход, като целта бе да се изградят 12 стаи с по две легла за болни от коронавирус и интензивен сектор, с помещения за лекарите и медицинските сестри, с манипулационна. Вече преведохме парите“, обясни градоначалникът.

Той благодари и на всички, включили се в кампанията:„Много съм радостен и доволен, че съгражданите ни се отзоваха. За кратко време събрахме значителна сума  - 322 675 лева имаме до момента. Това е много добре, ще помогне този сектор в болницата да бъде обзаведен. Той после ще остане и ще го ползват и други болни. Благодарни сме на всички хора, които се отзоваха. Тази сума е само като финансово изражение. Има наши съграждани, физически и юридически лица, които помогнаха с материали - един със спирт, друг с ръкавици, трети с маски и т.н. Който с каквото може помага болницата да се оборудва и да посрещнем този проблем, който предстои. Разчитаме и на помощ от държавата, но най-добре е ние да се подготвим.“

„В момента в Общината нямаме човек с коронавирус, но знаем, че това няма да ни подмине и правим всичко възможно, за да се подготвим за тази ситуация, която ни предстои“, допълни кметът.

Христо Грудев също дари заплатата си за каузата. „Личният пример винаги е важен, но моята заплата е несъизмерима с това, което получихме като дарения. Имаме такива по 100 000 лв, по 50 000 лв., някои хора участваха и с по 20 лв. Адмирации за всички, кой колкото е имал е дал от сърце. Това е огромно доверие към нас и ще направим всичко възможно да го оправдаем“, завърши той.

 

Мария Маринова

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Солидарни в кризата, Коронавирус
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Класиране на атлетите ни на Балканиадата

20.09.2020

Дубъл за Петрова на Балканиадата

20.09.2020

Марк Славов подобри рекорда в копието

20.09.2020

Класиране на българите в първия ден на Балканиадата

20.09.2020

Титла и още четири медала за атлетите ни от Балканиадата

20.09.2020

Над 250 деца се включиха в състезанието на Лалова

19.09.2020

Лесното упражнение за възстановяване

19.09.2020

Студентски град рън събира любители и профи бегачи

17.09.2020Последни новини Най-четени