Шрифт:

Лалова и Демирева запазват олимпийските си квоти

Лалова и Демирева запазват олимпийските си квоти
08-04-2020 09:40

Ивет Лалова и Мирела Демирева ще запазят извоюваните квоти за участие на Олимпийските игри в Токио през 2021 г.

 

Двете атлетки покриха нормативите за участие на форума под петте преплетени кръга през миналото лято, като Лалова се справи с нормите на 100 м и 200 м, а Демирева – в скока на височина.

 

Световната атлетика обяви официално, че спортистите с квоти от периода между 1 май 2019 г. и 5 април 2020 г. запазват правото си да бъдат селектирани за участие на отложените за 2021 г. Олимпийски игри.

 

Най-успешните ни атлетки в последните години са единствените с квоти до момента.

 

Квалификационният период за Игрите обаче се замразява от 6 април 2020 г. до 30 ноември 2020 г. Това важи и за световния ранкинг. В този период постиженията няма да се точкуват за ранглистата.

 

От Световната атлетика определиха още преди година, че 50% от броя на състезателите, определен за дадена дисциплина на Олимпийските игри ще бъде запълнен според нормативите, а другите 50% - според ранглистата.

 

Припомняме и как се определя световният ранкинг:


Ранглистата се базира на точки, като стойността им се определя от постижение, класирането и ранга на състезанието. Мястото на всеки атлет в ранглистата се определя от събраните точки.

 

Точките, които носят мястото в ранглистата се определят като се вземе средния брой точки от „Рейтинга от представянето” от петте най-силни резултата на дадения атлет за годината или 18 месеца назад (взависимост от дисциплината). „Рейтингът от представянето” на всяко постижение е сбор от „Точки за резултат” и „Точки за място”.

 

Резултатът получава точки според Сравнителната таблица на ИААФ (от Божидар Спириев). Вятърът обаче също носи бонус или пък се отнемат точки, ако постижението е с по-силен попътен вятър. Така например, измерване с вятър от 0 м/сек до +2.0 м/сек няма да има отношение към точките, но пък всеки полъх от 1.0 м/сек отгоре в гърба отнема по 6 точки (0.5 м/сек = 3 точки). Насрещният вятър носи бонус точки на същия принцип –1 м/сек =+6 точки, -2 м/сек = +12 точки (разпределението на точките е 0.6 точки за всеки 0.1 м/сек (т.е. +0.5 м/сек = -3 точки).

 

„Точки за място” са другата голяма група, която има отношение към ранглистата. Всички състезания по планетата са разпределени в десет групи. Класиране до осмо място (с изключение на най-ниските две групи – Е до шеста позиция, а при F - до трета) носи различен брой точки. Най-голям принос към ранглистата ще носят Олимпийските игри и световните първенства. Те са в група OW, като точки тук се печелят до 12 място. DF е следващата група в йерархията и тя включва само двата финала на Диамантената лига. В GW са световните първенства в зала и крос-кънтри, Континенталната купа и турнирите от Диамантената лига, GL обединява веригата от турнирите на ИААФ за хвърляне на чук и континенталните първенства. След това са състезанията разпределени в групи от А до F. Националните първенства са в група B, а тези в зала – в D.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020, Ивет Лалова, Мирела Демирева, 100 м, 200 м, Скок височина
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени