Шрифт:

Людмила Андонова – на 60

Людмила Андонова – на 60
06-05-2020 13:42

Днес една от най-чаровните ни световни рекордьорки в леката атлетика – Людмила Андонова – навършва 60 години. Кръглата й годишнина е повод накратко да си припомним някои от най-звездните мигове в крайно интересната й спортна кариера.

 

06 май 1960 г. В семейството на инж. Груди Жечев се ражда дъщеря – Людмила. Семейство Жечеви живее в Новочеркаск, Ростовска област, където младият специалист е командирован за няколко години.

 

1972. Красивото и грациозно 12-годишно момиче се е записало да тренира гимнастика. Но скоро трябва да се раздели с успоредката и гредата, защото израства твърде много и не му е възможно да изпълнява сложните елементи.

 

1974. Решено е да се прехвърли в леката атлетиката – стройната и красива девойка с дълги крака привлича погледите на познавачите. Люси попада при всеотдайния педагог Иван Костин и пробват 400-е метра за начало.

 

1977. През есента на 76-а дисциплината на Людмила е сменена. Още през лятото на 1977 г. по време на шампионата за девойки старша възраст Жечева печели първата си шампионска титла в оспорвана борба със Снежана Рубцова (Лок Пд) и Албена Димчева (Лом) (и трите с по 1.65 м). През късната есен на същата 77-ма Людмила преминава и 1.73 м. През 1978 г. Жечева печели и първия си медал от международно състезание – бронз от Балканиадата за девойки в Анкара.

 

1979. През есента на 1978 г. Людмила започва студентстване във ВИФ (сега НСА). Неин треньор става амбициозният Христо Цонов. Но нещата като че не потръгват. А през лятото на 1979 г. на дневен ред е Петата Републиканска Спартакиада. Гони се по-горно класиране. Но Жечева остава едва шеста с 1.70 м. Честолюбивата старозагорка е на път да се откаже от атлетиката. И само упоритите увещания на Цонов я спират от окончателната раздяла със спорта...

 

1980. В олимпийската година всички са с амбиции. Още през зимата в зала „Фестивална” Людмила повишава резултата си на 1.78 м, после в края на юни в Зюдщад (Австрия) преминава успешно и 1.84 м. Дали ще й се доверят да я пратят на Игрите в Москва? Оказва се, че крайният срок за подаване на заявки бил изтекъл..... Жечева гледа Олимпиадата от телевизионния екран.

 

1981. Тандемът Жечева – Цонов се е нацелил много високо. Междувременно Людмила се омъжва за рекордьора на десетобой Атанас Андонов и приема новото си фамилно име (с него тя ще стане къде-къде по-прочута!) На Универсиадата в Букурещ през юли Людмила воюва с големите фаворитки като с равни. Българският рекорд на Йорданка Благоева (1.94) е изравнен и Андонова отстъпва само на олимпийската шампионка и световна рекродьорка Сара Симеони (Ит), но побеждава бъдещата световна рекордьорка Тамара Бикова. На финала за Купата на Европа в Загреб Людмила отново е втора (1.91), само след друга олимпийска шампионка (Улрике Майфарт). В края на сезона – на 20 септември в Сараево – Андонова най-сетне се справя и българския рекорд – 1.95 м от първи опит. Постижението й е седмо в света за годината!

 

 

1982. На европейското в зала в Милано на Люси някак си не й потръгва и остава само с 1.85 м в „Палацо дело спорт”. През лятото са превзети 1.94 м, а на европейското в Атина Люси дели петото място с 1.91 м с Андреа Райхщайн (ГДР)...

 

1983. По нареждане на Политбюро на ЦК на БКП в зала „Фестивална” е организирана... шестмесечна постоянна изложба. Следователно атлетите трябва да се изнесат и са приютени в зала „Космомолска” в ямболското село Веселиново за целия зимен сезон. На Андонова нещо не й спори и приключва зимата само с 1.85 м. Някъде по това време Людмила забременява с първата си рожба и Яна се ражда през есента на 1983 г.

 

1984. Само след двумесечни тренировки (след раждането) на състезания във Вилнюс Люси изненадва всички с чудесен резултат. Още на 15 януари тя подобрява и рекорда ни в зала с 1 см – 1.93 м. С Цонов като че не форсират нещата и отказват участие на европейското в зала в Гьотеборг. Сезонът на открито започва още в началото на май – 1.89. Именно тогава обаче идва и грозната вест за бойкота на Олимпиадата в Лос Анжелес. „Да продължаваме ли?” – питат се всички. Но, ясно е – място за униние и отчаяние няма! На 20 май нов рекорд – 1.96 м. В Меката на женския скок на височина – западногерманското градче Вьорщад – Андонова почти докосва двата метра – 1.99 м. Всички от световния елит са победени! Датата 20 юли си остава паметна в спортната ни история. Българските атлети и атлетки се надпеварват да дават чудесни постижение на традиционния „Олимпийски ден” на „Фрудрих Лудвиг Ян Щадион” в Берлин. Участничките на скок височина са седем, но все от класа. От тези седем шест преодоляват успешно 1.96 (сред тях са Людмила Андонова и Стефка Костадинова). Само Людмила и Тамара Бикова успяват на 1.98 м, после рускинята се препъва на 2.00 м, а Андонова за пръв път в кариерата си преодолява тази гросмайсторска височина. Но момент – това съвсем не е всичко. Людмила се чувства отлично, лека като перце и възбудена. Иска й се да скача все по-високо и по-високо. И 2.02 са преминати със завиден аванс. Люси иска 2.06 – за нов световен рекорд. Стадионът ври и кипи – само минути по-рано Уве Хон е запратил копието почти в края на тревния терен – 104.80 м. Родната публика е в екстаз. Зрителите все още не знаят, че ще станат свидетели на още един световен рекорд (само в рамките на... 7 минути!). Людмила не усеща хладния полъх на вечерния вятър – тя е устремена към световния връх. Ритмично засилване, енергичен отскок и... летвата остава като вцепенена на стойките, а Люси вдига високо ръже в триумф – световният рекорд е покорен. По правилник съдиите трябва да измерят повторно височината на летвата. Оказва се, че Андонова е преодоляла 2.07 м, с 2 см над стария рекорд на Бикова. Радост, щастие, възторг - Людмила е наобиколена от журналисти и фоторепортери. Цонов се мъчи да й подскаже нещо, жестикулира с ръце.... По-късно Христо ще сподели, че искал на всяка цена Люси да задържи концентрацията си. „Беше готова за 2.10 м – точно в този миг!” – повтаряше често спомените си от онази вечер треньорът.

 

Идва ред на алтернативния турнир „Дружба” в Прага. Атлетките от Източния блок не могат да участват на Олимпиадата и ще трябва да спорят само помежду си за заместващите медали. В чешката столица (макар и в средата на август!) е хладно (15 ) и ръми неприятен дъждец. Андонова спори за първото място с  рускините Бутузова и Бикова. И трите се справят с 1.96 м, но първото място е за световната рекордьорка, заради по-малкия брой фаулове. Въобще 1984-а за Люси е неизказано щастлива, но и много тежка – от януари до септември Андонова участва в не по-малко от ...24 състезания!

 

1985. През зимата Андонова е поканена на престижни турнири в Гърция и Западна Германия и приключва с 1.95 м от състезанието в Зинделфинген. Но в сектора вече се разпорежда друга българка – Стефка Костадинова. Андонова губи от нея няколко пъти, но пък и преодолява на три пъти 1.96 м.... Тогава обаче (в средата на юли) идва неприятната новина за положителната проба от Лондон. Людмила е наказана за две години.

 

 

1987. В края на 1986 г. се ражда втората дъщеря на Андонова – Виктория. (по-късно, под ръководството на майката-треньор, Вики ще стане доста добра скачачка и ще постигне още на 19 години 1.87 м).... През 1987 г. Андонова се завръща подобаващо в сектора. На 8-ми август в гръцкия град Драма на срещата Гърция-България-ЧССР три българки сътворяват истински спектакъл – Костадинова 2.04, Светлана Исаева 2.00 и Андонова 1.95. На световното в Рим и трите се класират за финал, но Люси остава само с началните си 1.85 м.

 

1988. Отново олимпийска година. Новият треньор на Андонова Чавдар Чендов е не по-малко амбициозен и напорист. Людмила заминава за Олимпиадата в Сеул през септември, но преди това получава неприятна контузия долу в петата на отскачащия крак. Макар и травмирана, Андонова се бори храбро и с почти „отлепена” и пълна с кръв пета се класира на пето място – 1.93 м!

 

В следващите четири години като че нещата не вървят като по план за Андонова. Нови треньори (Петър Богданов и Стоян Славков), нови подходи в техниката и подготовката, но желаният резултат не идва и не идва. През 1992 г. (вече 32-годишна) Люси се справя с олимпийския норматив за Барселона (1.95), но в каталунската столица приключва на квалификацията. Това е и края на активния спорт за Андонова...

 

След известни колебания, в края на 20-ти век семейство Андонови в пълен състав заминава за САЩ. Установяват се във Флорида и се захващат здраво с работа, развивайки постепенно успешен бизнес.... Яна и Виктория се омъжват и Людмила вече има внуче.

 

Людмила Андонова си идва отвреме навреме в Родината и често е канена за събеседник в различни спортни предавания и за интервюта в пресата и по сайтовете. Да пожелаем на световната ни рекордьорка крепко здраве и още много успехи.

 

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Людмила Андонова, Скок височина
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени