Шрифт:

Един от колосите на хвърлянето на чук с кръгла годишнина

Един от колосите на хвърлянето на чук с кръгла годишнина
31-05-2020 15:12

Днес един от най-ярките представители в хвърлянето на чук в историята на съветската лека атлетика – Анатолий Бондарчук – навършва 80 години! С изявите си – и като състезател, и после като треньор – украинският спортист караше (и кара) повече от четири десетилетия спортния свят да споменава името му с респект и удивление.

 

Роден на 31 май 1940 година в Староконстантинов, Хмелницка област на Украйна, Бондарчук до 20-ата си година изобщо не се занимава със спорт. Завършвайки Подолския педагогически институт през 1963 г., Бондарчук започва работа като методист в спортното дружество „Колос”, но леката атлетика дълго време не е сред приоритетите му. За да помогне на отбора си, Анатолий опитва от време на време мятането на диск (около 50 метра) и тласкането на гюле.

 

И тук съдбата (или случайността) го срещат с известния специалист Николай Виставкин. Вече 25-годишен, Бондарчук тепърва започва да се запознава със сложната техника в хвърлянето на чук. Началото не е чак толкова обнадеждаващо – около 51 метра. Но още през 1966 г. прилежният възпитаник на Виставкин удивлява всички с прогреса си – 65.37 м. През следващата 1967-ма Бондарчук бележи и първия рекорд на родната Украйна – 69.52 м.

 

Първият си опит над 70-те метра? Анатолий Бондарчук все още отлично си спомня за онзи преломен момент преди цели 52 години. На 13 юни 1968 г. в Париж съветският хвърляч записва 70.60 м, побеждавайки световния рекордьор и бъдещ олимпийски шампион Дюла Живоцки (Унг). За жалост, инерцията на постиженията не е запазена през дългия състезателен сезон и формата на Анатолий необяснимо спада. Едва пети на първенството на СССР през август, Бондарчук се прощава с мечтата си за участие на Олимпиадата в Мексико.

 

Още в началото на следолимпийската 1969-а обаче Бондарчук бърза да докаже, че е доста рано да го отписват. Макар и вече 29-годишен, украинецът подобрява спортната си форма през летния сезон буквално с дни. Шампион на СССР в Киев, Анатолий заминава за европейското в Атина в супер кондиция. Междувременно обаче съотборникът му Ромуалд Клим (олимпийски шампион от Токио 1964) подобрява световния рекорд със 74.52 м. Какъв ще е отговорът на Бондарчук? Няколко дни преди шампионата, на контролно състезание в гръцката столица Толя като че направо ще прехвърли сектора с уреда – 77.80 м! На самия финал на европейското първенство на стадион „Караискакис” в Атина в четвъртия си опит Бондарчук подобрява и официално световния рекорд – 74.68 м. Златният медал е съвсем резонен, още повече че само след 20-ина дни в Ровно Анатолий коригира собствения си врък – 75.48 м!

 

 

Бондарчук поддържа ниво и през 1970 г., оглавявайки световната ранглиста със 75.04 м. Но през 1971 г. Валтер Шмид (ФРГ) му отнема рекорда – 76.40 м. Бондарчук губи и европейската титла в Хелзини – едва с бронз (71.40 м).

 

Олимпийската 1972 година Толя започва ударно – на срещата ФРГ-СССР в Аугсбург в края на юни победата му е убедителна (75.76) и през целия сезон Бондарчук не губи нито едно състезание! На самата Олимпиада в Мюнхен Анатолий още в първия си опит запраща чука на 75.50 м (олимпийски рекорд) и докрай не изпуска лидерската си позиция, въпреки отчаяния напън на Йохен Заксе (ГДР) – 74.96 м в последния кръг! Само 15 дни след триумфа в Мюнхен Бондарчук записва в Киев 75.88 м...

 

На третото си европейско в Рим през 1974 г. Бондарчук се проваля в квалификацията. Но междувременно е започнал и треньорска дейност. Възпитаникът му Юрий Седих става европейски шампион за юноши в Дуисбург (1973 г.) и поставя световен младежки рекорд на чук – (70.86 м).

 

За втората си Олимпиада (през 1976 г.) Бондарчук се готви с не по-малко хъс и старание. На 36 години в Киев атлетът регистрира и личния си рекорд (77.42 м - седмо постижение в историята тогава). В Монреал почетната стълбичка за награждаване е окупирана изцяло от съветските атлети – златото и среброто са за Седих (77.52) и Алексей Спиридонов (76.08). Вече 36-годишният Бондарчук изтръгва бронзовия олимпийски медал от световния рекордьор Карл-Хайнц Рийм (ФРГ) само с .... 2 см – 75.48 м!

 

Анатолий продължава нататък предимно с треньорството – най-именитият му възпитаник си остава Юрий Седих (двукратен олимпийски шампион (1976 § 1980) и все още световен рекордьор с 86.74 м от ЕП в Щутгарт 1986 г. Друг именит ученик на Бондарчук е естонецът Юрий Там (84.40 м) - двукратен олимпийски бронзов медалист от 1980 и 1988 г. Успоредно с треньорското поприще Анатолий развива успешно и учебно-методическа и изследователска дейност в областта на спорта. Издава няколко книги и придобива научната степен „Доктор на педагогическите науки”. Старши треньор на съвестките отбори за Олимпиадите през 1980 и 1988 г., Бондарчук предава богатия си и безценен опит последователно в Португалия, Катар и Канада. Традицията да създава шампиони е продължена най-вече в Страната на кленовия лист. Сред възпитаниците на Бондарчук са медалистът от Олимпиада (2008) и три световни първенства в тласкането на гюле Дилан Армстронг (22.21 м), както и рекордьорката на Канада  в хвърлянето на чук Султана Фризел (75.73 м).

 

И сега, на 80 години, Анатолий Бондарчук изглежда във великолепна форма и се радва на уважение и достойно отношение във втората си родина Канада. А книгите и статиите му (не само в областта на атлетиката) непрестанно са обект на интерес и изучаване в света на спортните науки.

 

Александър Вангелов

 


 

---


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени