Шрифт:

Спортът се завръща на пълни обороти

Спортът се завръща на пълни обороти
07-06-2020 16:03

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че българският спорт ще започне да функционира на пълни оборoти от 15 юни. “За всички нас пандемията от коронавирус COVID-19 беше шок. Въпреки че правителството имаше информация за това, което се случва в Китай, а аз, като лекар, знаех прекрасно какво ще се случи в Европа, е много трудно да приемеш тази нова реалност”, заяви министър Кралев в предаването “Код Спорт” на ТВ+.

 

Кралев заяви, че всички спортисти и спортните федерации са проявили достойно поведение по време на извънредното положение. Той подчерта, че Министерството на младежта и спорта и ръководството на Национална спортна база са били в готовност във всеки момент да предоставят центровете си за подготовка на елитните ни атлети.

 

“Спортистите разбраха какво е положението и видяха, че се опитваме да направим всичко, което е възможно, за да могат те да продължат нормално със заниманията си. 40 дни беше периодът на карантината и 40 дни е периодът, за който рестартирахме всички спортни дейности. Всеки ден сме взимали решения, които са съобразени с моментната епидемична обстановка в страната. Ако броят на заразените или починали от COVID-19 хора се увеличаваше, ние щяхме да редуцираме или да забавим рестартирането на някои спортни дейности. За радост всичко се разви по план и в рамките на тези 40 дни успяхме да изпълним предварително заложената програма, за да рестартираме целия спорт. Мисля, че след 15 юни ще започнем да функционираме на пълни обороти във всички нива на българския спорт”, каза Красен Кралев.

 

Министърът на младежта и спорта акцентира върху ролята на Българския спортен тотализатор (БСТ) през следващата година.

 

“От много време насам имахме желанието да увеличим средствата за клубовете. Сега имаме тази възможност, защото БСТ започна да функционира на по-високи обороти и предварителните разчети сочат, че за следващата година бихме могли да си позволим да инвестираме двойна сума в спортните клубове. Много пъти съм казвал, че те са хронично недофинансирани, но всички знаем, че се разпростираме според бюджетите, с които разполагаме. Смятам, че е време, при наличието на необходимите средства, да се обръща много по-голямо внимание на спортните клубове, защото именно там се откриват талантите и се коват истинските шампиони. Те вършат основната работа при развитието на състезателите и трябва постепенно, всяка година, да бъдат увеличавани средствата, с които те разполагат. До момента бюджетът, който държавата е осигурявала на финансираните около 900 клуба е 6.5 млн. лв. За следващата година средствата ще бъдат удвоени до 13 млн. лв. Финансирането, което получават клубовете, се изчислява по много сложна формула. Половината от сумата се определя от точките, които те получават за дейността си от федерациите, а другата половина от оценката, която имат в ММС. Тя се определя на база брой състезатели, международни успехи, вътрешни успехи, организиране на масови спортни мероприятия и т.н. Смятаме, че сме постигнали една сравнително обективна система за подпомагане на клубовете. Важното е оттук нататък да се подсигурят повече средства и аз мисля, че сме на прав път. Пожелавам успех на БСТ. Нека работят по-концентрирано и по-мотивирано, защото клубовете имат нужда от тази подкрепа. Щастлив съм, че за първи път от много години средствата за клубовете ще бъдат увеличени с подобен размер”, заяви Кралев.

 

Спортният министър анализира и как ще се отрази на българския спорт едногодишното отлагане на Летните олимпийски игри в Токио заради пандемията от коронавурис COVID-19.

 

“Mисля, че в някои аспекти ще имаме шанс наши атлети, които тази година нямаше да участват в Олимпийските игри, да се класират през 2021. Примери са Едмонд Назарян, който ще е по-укрепнал физически и Йоана Илиева, която е новата звезда в световната фехтовка. Такива са и кубинските боксьори Хавиер Ибанес и Йордан Ернандес, които очакват всеки момент да получат български паспорт. Те са младежки олимпийски шампиони от Китай и се надявам да участват в Токио от името на България. Наш паспорт вече има и една от звездите в иранското таекуондо Фарзад Золхадри, който също ще получи шанс да се класира. Имаме една поговорка – всяко зло за добро. Отлагането на Олимпиадата ще даде шанс на тези атлети, които наистина са много сериозни като авторитет,  да защитават цветовете на България на Олимпийски игри”, заяви Кралев.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Коронавирус, ММС, Красен Кралев
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Класиране на българите в първия ден на Балканиадата

20.09.2020

Титла и още четири медала за атлетите ни от Балканиадата

20.09.2020

Над 250 деца се включиха в състезанието на Лалова

19.09.2020

Лесното упражнение за възстановяване

19.09.2020

Студентски град рън събира любители и профи бегачи

17.09.2020

30 българи на Балканиадата за мъже и жени

17.09.2020

Открий шампиона в теб се завръща

16.09.2020Последни новини Най-четени