Шрифт:

Отбелязваме Олимпийския ден

Отбелязваме Олимпийския ден
23-06-2020 12:54

„Бъди здрав, силен и активен“ е мотото на тазгодишните събития, с които се отбелязва Олимпийският ден по цял свят. На 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива. Тази година повечето от активностите се случват дистанционно и отново като ролеви модели и позитивни примери на всички младежи са част от звездите на световния спорт.

 

Българският олимпийски комитет също отбелязва международния Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец. Това лято повечето активности са виртуално с видеопосланията на част от най-популярните ни и обичани спортни личности: Станимира Петрова, Радослав Янков, Алберт Попов и др.

 

Стефка Костадинова също се включва днес във виртуалните послания да бъдем активни, здрави и силни. Председателят на БОК и легенда на световната атлетика поздравява всички олимпийци облечена в тематична фланелка, с надпис „Олимпийски ден“.

 

„Поздравявам с този празник всички олимпийци и им благодаря за това, което са направили през годините за нашата родина, за повдигане духа и самочувствието на българската нация. Защото днес заедно, споделяме историята на успеха. На този ден си спомняме създаването на нашето модерно олимпийско движение. Международният олимпийски ден е послание към всеки един от нас да бъде по-активен, като заедно съхраним олимпийските ценности на приятелство и уважение и хуманните принципи на Олимпизма. В тази трудна година спортистите трябва да сме много позитивни и да даваме надежда на хората. Физическата активност днес е особено важна. Добре е да виждаме все повече млади хора да се движат, да учат и да откриват. Олимпийският ден е свързан със спорта и радостта, която той носи на всички нас и ни напомня за обединяваща си сила. Подобно на вас, милиони други хора в техните страни ще участват, независимо от възрастта, пола или спортните способности, макар и по различен начин. Така всички можем да помогнем и да направим бъдещето си по-добро!“ завършва приветствието си Костадинова.

 

В пожеланията се включи и министърът на младежта и спорта Красен Кралев:

„Днес отбелязваме Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. От 1948 г. с решение на Международния олимпийски комитет на този ден целият свят чества зараждането на съвременното олимпийско движение и учредяването на Международния олимпийски комитет  по идея на Пиер дьо Кубертен в Париж на 23 юни 1894 г. Тогава се взима решението за възраждане на Олимпийските игри. България е една от 14-те държави, участвали в първата съвременна Олимпиада в Атина през 1896 г. Благодаря на всички български спортисти и техните треньори, които са защитавали честта на нашата страна на летни и зимни олимпийски игри. Всички ние се гордеем с Вашите  победи и рекорди. И до днес Вие сте пример за най-младите ни състезатели.

 

2020 г. се оказа голямо изпитание за целия спортен свят. Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август тази година, но поради пандемията от коронавирус Олимпиадата бе отложена за лятото на 2021. Това бе правилното решение, защото здравето на атлетите е по-важно от всичко!

 

Искам да пожелая успех на всички наши олимпийци! През изминалите трудни месеци за цялото общество Вие показахте, че сте отговорни граждани и големи личности, които могат да бъдат морална и духовна опора на нацията. Сигурен съм, че полагате големи усилия, за да се  подготвите по най-добрия начин и да представите достойно България на Олимпиадата догодина. За атлетите ни, на които им предстоят битки за квоти, убеден съм, че Вие можете и ще дадете всичко от себе си, за да изпълните най-голямата мечта за всеки спортист – участието на Олимпийски игри.

 

Пожелавам на всички наши спортисти здраве и бъдещи успехи! Честит празник.”

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: МОК, БОК, ММС
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Класиране на атлетите ни на Балканиадата

20.09.2020

Дубъл за Петрова на Балканиадата

20.09.2020

Марк Славов подобри рекорда в копието

20.09.2020

Класиране на българите в първия ден на Балканиадата

20.09.2020

Титла и още четири медала за атлетите ни от Балканиадата

20.09.2020

Над 250 деца се включиха в състезанието на Лалова

19.09.2020

Лесното упражнение за възстановяване

19.09.2020Последни новини Най-четени