Шрифт:

15 факта, заради които трябва да бягате

15 факта, заради които трябва да бягате
04-07-2020 10:25

Един бегач много, много рядко нарушава ежедневната си рутина да „завърти” няколко километра. Дори отдавна да е прекратил професионалната си кариера. Бягането е много повече от полезно, то действа и като наркотик. Ако вие все още сте от групата, които смятате, че кросчето е скучно и безполезно и това е най-омразната ви тренировка, прочетете фактите, заради които си заслужава да побягате продължително време. 


- Бягането е едно от нещата, което ни прави хора. Според различни изследвания именно бягането ни е направило хората, които сме сега. Учените са доказали, че в миналото хората, които са започнали да бягат са успели да оцелеят, от колкото ловците, които са се препитавали само с ловуване. Бягащите хора са нашите предци, а ние техните потомци. 


- Дори и 5 минути на ден ще ни удължат живота. Проучване, проведено сред 55 хиляди хора доказва, че дори 5 минути бягане на ден намалява вероятността от преждевременна смърт с 30%. Освен това бягането добавя средно до около 3 години живот. 


- Бягането изгаря най-много калории. Докато бягаме само 1,5 километра ние изгаряме невероятните 100 калории. Това прави това упражнение най-ефективното за сваляне на килограми. Ако не сте го добавили към тренировъчния си план за сваляне на килограми, добавете го. 


- Натоварва всички мускулни групи. Противно на всеобщото мнение, бягането не натоварва само краката. Докато бягате вие ще можете да направите мускулатурата по-здрава и стегната и също така ще премахнете мазнините. Активно в бягането участват 112 мускули, което прави бягането едно уникално упражнение. 


- Намалява риска от сърдечен удар. Докато бягате усилено може да си мислите че тормозите сърцето си и то ще изкочи, но всъщност по този начин вие го правите по-здраво. Бягането заздравява най-важния мускул - сърцето и по този начин намалява риска от сърдечен удар с 50%. 


- Подобрява настроението ви. Може да ви звучи странно, но бягането помага да подобрите настроението си. Особено ако си намерите другарче за бягането, вие ще преборите всеки проблем. 


- Подобрява работата на мозъка. Бягането помага на мозъка да се оруси и по този начин подобрява неговата дейност. По този начин вие ще имате по-добра памет и ще сте по-концентрирани. 


- Дава ви повече енергия. Мислите си че бягането ви изморява. Не, то ви помага да преборите общата умора и ще ви помогне да се чувствате по-жизнени. Умората от бягането е кратковременна след бягането, после ще се чувствате по-добре.

 

Бори депресията. Излезте на вън да побягате и ще забравите за всеки едни проблем в личен или професионален план. Не вярвате на това? Пробвайте. Изследване показва, че бягането сред природата помага да намалите депресията с 60%. 


- Подобрява здравината на костите. Естествено това е така, ако не ги претоварвате. Костната ни система е направена за бягане и натоварване и бягането помага да заздравите костите и сухожилията си. 


- Учи тялото ви да гори калории. Бягането изгражда мускулна маса и подобрява вашия метаболизъм. А бързият метаболизъм ви помага да изгаряте калории, дори когато не правите нищо, само си почивате. 


- Намалява риска от рак. Изследване показва, че тези които бягат имат по-малак шанс да се разболеят от рак на дебелото черво с 80%. Бягането помага при борбата и с други видове рак, което прави бягането едно от най-добрите средства за превенция срещу ракови заболявания. 


- Подобрява вашия сън. Няма нищо по-хубаво от съня след тежка тренировка. Веднага щом помиришете възглавницата, вие ще заспите като бебе.


- Не е важно темпото. Дори и да не сте най-добрите бегачи, няма значение, не сте на Олимпийските игри. Колкото и бавно да бягате, сте по-бързи от тези, които стоят на дивана. 


- Бягането ви прави по-добри хора. Приятното чувство да се умориш след бягане ви прави по-добри хора. Бягането ви кара да премахнете негативните мисли и по този начин вие правите живота за околните по-добър.


Източник: sportuvai.bg

 

---


Тагове: За здравето, Любопитно
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени