Шрифт:

Защо е важно да пием вода?

Защо е важно да пием вода?
04-07-2020 14:46

За това колко вода трябва да пием на ден, има различни мнения. Дали да пием между 6 и 8 чаши на ден, два литра или дори повече... Другите течности броят ли се като заместители на водата и какви са сигналите, че пием недостатъчно количество...

 

Ето какво казват специалистите по тези въпроси...

 

Какви са ползите от консумацията на вода?

 

Като се има предвид, че две трети от нашия организъм се състои от вода, очевидно е защо тялото ни се нуждае от нея. Хидратирането е необходимо за храносмилането, кръвообращението, поддържането на нормална температура и правилната функция на мозъка и бъбреците. Водата е без съмнение най-съществения компонент от човешкото тяло. Проучванията показват, че недостатъчната ѝ консумация може да влоши умствените ни способности, както и да предизвика умора и главоболие. Изследователите са установили, че леката дехидратация влияе отрицателно на енергията, паметта и емоционалността ни.

 

Какви са симптомите на дехидратация?

 

Жаждата и по-тъмния цвят на урината са най-показателните симптоми. Заедно с това, може да усещаме умора, замаяност и пресъхване на устните. В случаите, когато страдаме от диария, повръщане или треска, е особено важно да пием голямо количество вода, защото се обезводняваме още по-бързо. При някои обстоятелства рехидратиращите разтвори могат да бъдат полезни, защото те помагат да се замени водата, солите и минералите, които тялото е загубило. Бебетата, децата и старите хора са най-предразположени към дехидратация.

 

Какво количество вода трябва да консумираме на ден?

 

За всеки изискванията са различни, защото зависят от здравословното състояние, възрастта, теглото, както и нивата на активност, вида работа, която вършат и климата, в който живеят. Пиенето на малко количество, но често, е най-добрият начин да останете хидратирани. За средно препоръчително количество дневно се смята изпиването на 6-8 чаши, за да се възстанови нормалната загуба на вода - около 1,2 до 1,5 литра. Нискомасленото мляко и напитките без захар, включително чай и кафе, са сравнително подходящ заместител. Много от храните, които ядем, също допринасят за приема на течности - например супа, сладолед, както и плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, като пъпеш, тиквички или краставици.

 

Можем ли да прекалим с консумацията на вода?

 

Възможно е да отидем и в другата крайност и да пием прекалено много течности, но за повечето хора със здрави бъбреци това не е проблем, защото се компенсира от по-честото уриниране. Възможно усложнение е хипонатриемията - състояние, което води до ниски нива на натрий. Спортистите, които участват в състезания за издръжливост и приемат твърде много течности, също могат да бъдат изложени на риск.

 

Кога трябва да посетим лекар?

 

Ако не сме уринирали повече от 8 часа, чувстваме се леко замаяни и уморени, объркани или имаме ускорен пулс, трябва да се обърнем към лекар. Честата жажда пък, може да бъде симптом на хронично здравословно състояние, като диабет.

 

Източник: Puls.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени