Шрифт:

Мака - суперхрана за спортисти

Мака - суперхрана за спортисти
14-07-2020 12:50

През последните години започна да се говори много за суперхраните. Наричат се така, защото се предполага, че съдържат полезни хранителни вещества в много по-големи количества от други храни. Освен това се смята, че притежават и уникални здравословни качества.

 

Една суперхрана е маката, която има сериозни ползи и за спортистите.

 

Маката е корен, който принадлежи към семейството на кореноплодните и кръстоцветните, и най-често се предлага в прахообразна форма. Отглеждана в планините на Перу - над 4000 м надморкса височина, тя още бива наричана „перуански женшен“. Ползите от маката са известни от дълги времена, а наскоро се популяризира като хранителна добавка и суперхрана.

 

Коренът на мака е бил използван от местните племена от хилядолетия като храна и средство, поддържащо силата и издръжливостта на организма. Богат е на фибри, калций и калий. Счита се за натурален афродизиак и подобява либидото. Повишава енергията, поради което е предпочитана добавка към режима на спортисти и хора с активно ежедневие.

 

Мака за спортисти

 

Коренът на Мака освен витамини, минерали, висококачествени белтъчини и други ценни съставки, съдържа пет естествени стерола: ситостерол, кампестерол, ергостерол, брасикастерол, ергостадиенол. Благодарение на тези съставки коренът на Maка е много ефективен за подобряване на физическото представяне и все повече се цени от културисти и активни спортисти от всички спортове. Това чудотворно растение се превърна в постоянна част от хранителния режим на тези, които държат на развитието на мускулната сила, цялостното повишаване на състоянието на организма и имунитета по естествен и безопасен начин.

 

Коренът Мака позволява здравословно и хармонично нарастване на мускулите, укрепване на организма и подобряване на физическото представяне без използване на вредни химически вещества. Мака носи естествен, спокоен и безопасен резултат, без странични ефекти.

 

 Предимства, които осигурява за спортистите:

- стимулира имунната система,

- зарежда с жизненост и енергия,

- намалява стреса и напрежението, свързани със състезателна дейност

- има положителен ефект върху структурата и издръжливостта на опорно-двигателния апарат,

- предотвратява прекомерното износване на ставите и сухожилията,

- повишава бдителността и концентрацията,

- намалява умората и бързо възстановява силата след спортни постижения,

- подобрява физическото представяне и устойчивостта при натоварване.

 

Едно проучване, проведено върху мъжки мишки във връзка с умората след спортна дейност, показа, че Maкa може да подобри способността на тялото да издържа на умора след спортно натоварване и да повиши концентрацията. Колкото по-висока е концентрацията, толкова по-добра е устойчивостта на умора.

 

Друго проучване, проведено върху спортисти, изследва издръжливостта и сексуалното желание и е осъществено върху професионални велосипедисти. Резултатите от проучването показват подобрена ефективност при колоездене и повишено сексуално желание.

 

В материала е използвана информация и от gymbeam.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени