Шрифт:

Допингирали и британците в Лондон

Допингирали и британците в Лондон
15-07-2020 15:25

Осем години след Олимпиадата в Лондон се оказа, че над 90 британски спортисти са взимали експериментален препарат, разработен за спецслужбите на САЩ. Веществото повишава издръжливостта и устойчивостта към стрес.

 

За първи път разкритието направи „Mail on Sunday“, който излезе със заглавие „Опитните морски свинчета“.

 

В материала се изтъква, че Държавната спортна агенция (UK Sport) на страната е похарчила 229 000 паунда за 135 дози от енергийната напитки DeltaG, съдържаща синтетични кетони. Британците искали да се представят добре на домашната Олимпиада и се свързват с министерството на отбраната на САЩ. Те пък ги препращат към Оксфордския университет, чийто дело е препаратът. Медикаментът бил горчив, затова го давали на спортистите примесен със сладки напитки.


Взимали са го предимно лекоатлети, велосипедисти, гребци, плувци в опит да подобрят издръжливостта си.

 

Любопитното е, че състезателите подписвали договор, че са съгласни да бъдат доброволци в изпитанието на този продукт. А UK Sport давала „информационен лист“, също подписан от олимпийците, осъзнаващи риска за здравето си. Лекарството има и много странични ефекти, като стомашно-чревни разстройства и силно повръщане. Поради тази причина 28 състезатели впоследствие отказват да го взимат, други 24 късат договорите си с UK Sport, а трети не успяват да продължат кариерата си.

 

„Не сме застрашавали здравето на спортистите, отвърнаха от UK Sport относно разкритията. - Инвестирахме в изследване и иновация, които да подпомагат успехите на спортистите ни.“

 

На Олимпиадата британците завършиха трети с 65 медала, от които 29 златни, като разликата с предишните игри не е голяма – 48.

 

Източник: "Труд"

 

---


Тагове: ОИ 2012, Допинг, Великобритания
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени