Шрифт:

Подобриха рекорда при жените в 100-километровата Обиколка на Витоша

Подобриха рекорда при жените в 100-километровата Обиколка на Витоша
26-07-2020 16:06

С впечатляващ рекорд завърши на Обиколката на Витоша при бегачите. 37-ото издание събра на старт над 580 скороходци, които потеглиха по трасето точно в полунощ срещу неделя.

 

Най-много овации заслужи шампионката при жените Мария Николова. Освен че записа шеста победа при десетото си участие, тя прати в историята собствения си скоростен рекорд, като финишира за 9.17:32 часа, повече от 20 минути по-бързо от досегашното си върхово постижение. Наред с това Мария финишира с пето време от всички участници, което е изумително.

 

„Бях разпределила прецизно силите си, което е много важно в подобно предизвикателство. През нощта имаше гъста мъгла над язовир Студена и на Ярема, допълнително трасето бе влажно и на места доста кално от проливния дъжд. Щастлива съм с рекорда и… продължавам към следващата година и следващото изпитание,“ заяви шампионката след финала.

 

При мъжете се заформи оспорван двубой между шампиона от 2016 г. Ивайло Атанасов и прочутия рекордьор в планинските бягания Кирил Николов–Дизела. Двамата се движеха рамо до рамо до село Чуйпетлово, но там Дизела получи болки от възпалена стара травма и се отказа. Атанасов продължи без да намалява темпото и за да триумфира на финала с личен 8.18:20 часа, само на 6 минути от рекорда на трасето. Среброто бе за Стефан Иванов, финиширал 40 минути след шампиона, а бронза заслужи Тодор Георгиев.

 

„Трасето допълнително се усложни от падналия порой, на места в маратонките ми влизаше много кал и това затрудняваше бягането. Малко не стигна за рекорда, но предизвикателството остава,“ каза след победата си  32-годишният учител по философия Ивайло Атанасов.

 

Над 100 бяха и тези, които се впуснаха в супер изпитанието „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Супер героят на уикенда се казва Самуил Вълчев, който запази лидерството си от първия ден с велосипеда и накрая спечели златото при дуатлонистите с 16.17:11 часа (5.08:56 часа колоездене и 11.08:15 часа бягане)

 

Предния ден Александър Алексиев записа трета поредна победа при колоездачите. Резултатът му отново е уникален: 3.56:32, на 48 секунди от собствения му рекорд на трасето от миналото лято, когато стана първият в историята обиколил планината под 4 часа. Александър, известен с прозвището Машината, пое лидерството още след първите метри и не го изпусна до край. На първата третина водеше с близо 5 минути, а по средата на разстоянието – вече с над 10 минути. Втори и трети неизменно бяха неговите съотборници от „Велораптър“ Владислав Гюров и Калин Русев. В крайна сметка Алексиев финишира 21 минути преди Гюров и половин час пред Русев, като средната му скорост бе 25 км в час.

 

При жените с велосипед Христина Козарева очаквано защити титлата си от миналата година. Състезателката на „Велораптор“ финишира за 5.29:02 часа, далеч от рекорда на Анелия Карагьозян от 2016 г. – 5.12:11 часа. Суперсензация бе второто място на едва 12-годишната Йоана Вълканова от „Олимп“, финиширала на 19 минути след шампионката. Трета е  Ивета Костадинова, на 39 минути след победителката, която записа средна скорост 18 км в час.

 

Събитието, известно още като „Витоша 100“ е част от инициатива „София – европейска столица на спорта”, бе пренасрочено тази година от юни за юли и се състоя при строго спазване на здравните изисквания.

 

На старт застанаха представители на 22 държави, част от тях с цели отбори. Много от заявилите участие от чужбина обаче не можаха да се включат поради наложената карантина в техните държави при завръщането им от България. Общият брой на чужденци надмина 100, сред тях служители на редица посолства у нас.

 

Проявата отново бе обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците бяха приканени да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. В зоната на старт/финала организаторите подготвиха сетове, където завършилите релаксираха, а гости и зрители прекараха приятни часове.

 

„Софийска вода“ отново връчи на призьорите ваучери на стойност над 3000 лв., отделно предостави водоноска на яз. Студена и друга водоноска с душове на финала. Сред фирмите, които подпомогнаха участниците бе и „Евроинс“. Общият награден фонд бе над 10 000 лв.

 

Преди година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и  табелките вече ще могат да се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

 

Всички резултати и финиширали ще намерите на: https://racetimingbg.com/

 

---


Тагове: Мария Николова, Кирил Николов
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени