Шрифт:

Полезно ли е да спортуваме въобще при замърсен въздух?

Полезно ли е да спортуваме въобще при замърсен въздух?
06-08-2020 09:43

Може би едно от опрвадванията ни да отлагаме постоянно включването на спорт в дневния си режим е замърсеният въздух. Е, до тук с този мит, тъй като група учени са категорични, че физическите упражнения дори и в условия на замърсен въздух понижават риска от високо кръвно. 

Ако си мислите, че изводът е шега – едва ли, защото той се основава на анализ на данните на 140 хиляди души. Мястото е Тайван и хората са наблюдавани в продължение на 5 години. Поне така пише в сп. Circulation.

И степента на замъдяване на въздуха с фини частици била PM2,5. Никой от участниците преди проучването не се оплаквал от високо кръвно, а за такова изследователите приемали всички стойности над 130/90 понататък. 

Резултатите от данните показали, че всяка следваща степен на замърсяване на въздуха от лека към тежка е свързана с 38% увеличен риск от хипернония. Но и всяка крачка, която допринася за повишаване на физическата активност от лека към интензивна намалява риска с 6%.Това означава, че независимо от замърдяването на въздуха всяка двигателна активност е полезна за контрола на кръвното налягане и тя остава независимо от този неприятен фактор ефективен метод за профилактиката му. 

Замърсеният въздух се свързва с риска от развитието на множество болести, но реално 91% от населението на планетата вече живее в такива условия. Лишаването от двигателна активност едва ли би предпазила от тях, но намирането на начин, по който да се спортува е въпрос, чийто отговор би ни дал много.

За щастие, в страната ни, има възможности да с избегне замърсеният въздух. Най-адекватното място за спорт си остават парковете в сутрешните часове, а събота и неделя могат да се организират спортни дейности извън натоварения град.

И защото точно учените няма как да не ги занимава въпроса как да удължат живота на мозъка си и се радват на неговата пълноценна когнитивна функция са открили, че омега-3 мастните киселини могат да се от полза за чистенето на лошите ефекти от замърсения въздух. 

Какво пък рибата и морските дарове са полезни не само за висшата ни нервна дейност, но и за здравето на целия ни организъм.

 

Източник: Puls.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

Коментари



Последни новини Най-четени