Шрифт:

7 емоционални ползи от спорта

7 емоционални ползи от спорта
26-08-2020 09:45

Знаем, че спортът има благоприятен ефект върху физическото ни състояние. Добрата новина е, че движението ни носи и редица ползи за емоционалното ни здраве.Тук ще ти изброим 7 от тях.

 

1.Подобрява душевното ни състояние

Искаш повече спокойствие и щастие? Започни да спортуваш. Независимо дали ще ходиш на фитнес или ще предпочетеш друг спорт, физическата активност спомага за освобождаването на веществата в нашия организъм, които ни правят по-щастливи и по-отпочинали. Това са т.нар. „ендорфини“. Именно те ни карат да се чувстваме добре и намаляват усещането за умора.

 

2.Намалява стреса

Когато се занимаваме с физическа активност, умът ни се освобождава от мислите, които биха могли да бъдат стресиращи за нас. По този начин се отърваваме по-бързо и лесно от негативната енергия. Спортът  помага да мислим позитивно и да усещаме моментна и дългосрочна удовлетвореност.


3.Повишава самоувереността

Редовното спортуване ни прави по-уверени в себе си, защото сме в по-добра физическа форма. Освен това, когато видим, че постигаме желаните резултати, усещаме голямо удовлетворение и самочувствието ни се повишава.

 

4.Помага за развиването на лидерски умения

Колективният спорт, като футбол и баскетбол, спомага за подобряването на лидерските ни умения. Благодарение на ситуациите, които предлагат тези дейности (като загуби, победи и групови тренировки), се чувстваме подтикнати да заемем лидерска позиция.


5.Развива комуникативните ни способности

Колективните спортове предполагат повече комуникация. Участниците в отбора често изразяват емоциите си от играта – разочарованията и желанията си, директно, за да бъде колективът по-добър и сплотен. Комуникацията е единственият начин отборът да бъде добър и да се развива постоянно. Затова хората, които практикуват отборни спортове, са с развити комуникативни способности.


6.Помага ни да организираме времето си

Когато се посвещаваме на определен спорт, той се превръща в сериозна отговорност, особено ако искаме да постигнем добри резултати. Дори когато отиваме в залата за тренировка, времето ни трябва да бъде организирано и да знае, кога какво правим. Отдадеността на спорта ще те накара да организираш времето си по-старателно.


7.Прави ни по-дисциплинирани

Редовното спортуване изисква много дисциплина. Няма как да успееш да се придържаш към определена програма, ако не подредиш свободното си и ангажираното си време много добре. А в случай, че се занимаваш с отборен спорт, знаеш, че всяко твое действие ще има ефект върху останалите ти съотборници. Носиш отговорност не само за себе си, но и за тях. Само чрез дисциплина можеш да постигнеш успех и да се концентрираш върху целите си.

 

Източник: jiveiaktivno.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени