Шрифт:

Съветите на Тервел Пулев за правилно пиене на вода

Съветите на Тервел Пулев за правилно пиене на вода
22-09-2020 12:14

- Тервел, каква вода предпочиташ да консумираш?

 

- Предпочитам трапезната вода, защото ми допада като вкус. Пия и алкална, но от време на време. Усетил съм, че една голяма синя алкална бутилка "Глътка здраве" с 9 pH, абсолютно утолява жаждата ми и чувствам как организмът ми се енергизира. Много е важно средата в организма да не е киселинна, а алкалната вода ѝ противодейства. Тази вода ме напива и ме освежава, освен това ми е вкусна. От нея мога да консумирам повече, в сравнение с други води. Има много води, чийто вкус ми е блудкав и които се консумират трудно, става ти тежко. Има много примери за такива продукти и в чужбина.

 

- Колко вода трябва да се пие по време на боксов мач например и защо?

 

- Има спортисти, които пият повече вода, а други пък почти не пият по време на мач. Аз лично обичам да консумирам по малко, колкото да се освежа между рундовете.

 

- Колко литра вода съветваш да пием на ден?

 

- Трябва да се приема вода спрямо личните нужди, но правилото е 30 мл на килограм телесно тегло. Хидратацията е изключителна важна не само за спортиста, но и за всеки един човек. Всеки трябва да усети своята лична нужда и съответно лична дневна доза, която да приема. Смятам, че няма определено количество, еднакво за всички.

Лично аз, когато съм дехидратиран, се чувствам уморен и отпаднал. Точно в този момент, ако се пийне вода, се усеща най-добре как освежава.

 

- Какъв е режимът ти на хранете?

 

- Много зависи от периода, в който се намирам. Но през повечето време честотата е 3 основни хранения на ден и две междинни. Закуската и обядът задължително са обилни. За междинните хранения използвам плодове, зеленчуци или оризовки.

 

- Какво е мястото на водата в хранителния режим?


- Приемът на вода е хубаво да е половин час преди и половин час след ядене. Това позволява да не се затруднява храносмилането и да не се “отмиват” полезните вещества от храната. Като професионален спортист съм свикнал да съм нащрек какви храни и напитки да приемам. Освен това не пия често алкохол и газирани напитки.

 

- Възпитавате ли със съпругата си децата си в правилно консумиране на вода? 


- На първо място, когато имаме свободно време, цялото семейство предпочитаме да сме сред природата. Децата много обичат животните и по-конкретно конете. Водим ги често на езда. Хубаво е, че те нямат проблем със заседяването пред компютъра, като връстниците си и са много активни.

Доста често заедно си готвим, и то здравословни неща. Понякога се изкушаваме и с домашни торти. 
Учим децата ни да пият достатъчно вода и да избягват другите напитки, които съдържат изкуствени и вредни вещества. Казваме им да избягват консумиране на напитки по време на хранене и да изчакат поне половин час след приключване на яденето.

 

Източник: brunch-family.com

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени