Шрифт:

Марк Славов: Предпочитам копието пред милион долара

Марк Славов: Предпочитам копието пред милион долара
24-09-2020 11:09

Надъхан здравеняк с татуировки поглежда към трибуните и вдига на няколко пъти ръце. Знакът е даден. Малкото фенове на стадиона в румънския град Клуж Напока започват да пляскат. Лекоатлетът поглежда към копието. Прошепва нещичко на уреда. Следват няколко подскока на място. Ритъмът на пляскането се увеличава. Засилка, хвърляне, мощен вик. Три секунди по-късно стадионът е огласен от прегракнали възгласи "браво бе", докато на таблото светва 83,40 м. Нов национален рекорд.

 

Шокиращото постижение е на 26-годишния бургазлия Марк Славов. С него той завърши втори на балканското първенство. Резултатът е с близо метър по-добър от предишния рекорд на доскорошния треньор на таланта - Кольо Нешев (82,55 м). Най-сензационното е, че до този момент Славов беше хвърлял най-много 74,76 м, при това през 2018 г.

 

"В никакъв случай не съм очаквал подобно постижение. Не бях тренирал за това състезание. Държавният шампионат беше на 9 август. Оттогава не бях пипнал копие - признава пред "България Днес" Марк Славов. - На когото споделих това, всички ми казват, че съм луд. Останах без треньор. С Кольо Нешев още сме приятели, но се разделихме. Последното ни състезание беше републиканският шампионат. Имах други неща, които да свърша. Отидох в Испания по лична работа. Напуснах квартирата в Стара Загора и се върнах в Бургас. Чудех се дали да участвам на балканиадата. Не се чувствах готов, но когато пристигнах там бях много освободен. Не мислех за нищо. Забавлявах се."

 

Марк Славов се занимава професионално и с музика като продуцент.

"Винаги приоритетът ми е бил копието. Затова живея. Нищо друго не може да ми достави подобно удоволствие - прави сравнение българинът. - Ако ми сложат на една маса 1 милион долара и едно копие, ще избера копието, за да видя как лети над 83 метра", добавя копиехвъргачът.

 

Бургазлията все още не може да повярва какво е направил.

"Това беше моят ден. Няма как да опиша емоцията - добавя Марк Славов. - На загрявката пусках копието на 70 м, но търсех движението. Първият ми опит беше близко до личното постижение. Вторият - 78 м. Тогава много се надъхах. Издрънчах третия опит. Видях, че минава 80 м, но не очаквах да отида за национален рекорд."

 

Страхотното постижение ще постеле пътя на Славов към ново предизвикателство. Той заминава за Германия, за да тренира при прочутия немския треньор Харо Швуков. Специалистът изведе Томас Рьолер до олимпийската титла в Рио де Жанейро.

"Те са най-силната школа. Надявам се от ноември да съм там. Ще бъдем група от 4-5 момчета на едно ниво от 80 м. Това е уникално, защото през последните години все сам се готвя – добавя Марк. - Искам да благодаря на Емилия Драгиева и Иван Колев за помощта. Те правят много за мен. Сега вече рязко се променят нещата. Само метър и 60 см ми трябват за покриване на олимпийски норматив. Ако направя няколко старта навън над 80 м, според новия регламент отново мога да намеря място в Токио. С резултат като този директно съм финалист на олимпиадата."

 

---


Тагове: Марк Славов, Копие, Стара Загора
BGAthletic.com

Коментари

Още новини


Последни новини Най-четени