Шрифт:

8 ползи за здравето от сутрешните тренировки

8 ползи за здравето от сутрешните тренировки
07-10-2020 09:46

Най-доброто време за тренировки е това, което работи най-оптимално за вас. Ако започнете деня с едно добро изпотяване на тренировъчния ви екип, вие ще извлечете много положителни неща, доста над тези, които получавате от тренировките след работния ден. Ето 8 ползи за здравето от сутрешните тренировки, които може би ще ви убедят да заложите на тях:

 

Предимство №1: Вие ще консумирате по-малко излишни калории

 

Логично е да се мисли, че изгарянето на 500 калории сутрин, може да се обърне срещу вас, като ви бъде даден толеранс да компенсирате тези калории в течение на деня, а също да добавите и допълнителни над тях. Изследователи от университета Бригам Янг са установили, че тренировката сутрин в действителност може да направи храната да изглежда много по-малко привлекателна. За проучването, което е публикувано в журнал „Медицината и науката в спорта и тренировките“, учените анализирали мозъчната дейност на жени, на които са показани снимки на различни храни и цветя, като вторите са били като контрола. Жените, които са тренирали сутрин, са били много по-малко впечатлени от образите на храни, в сравнение с тези, които пропускат тренировките. Нещо повече, трениращите са консумирали по-малко храна в течение на деня, в сравнение с другата група.

 

Предимство №2: Ще бъдете по-енергични през целия ден

 

Правейки сутрешна тренировка, вие ще бъдете вдъхновени да продължите да се движите през целия ден. Изследователите от университета Брингам Янг също така са установили, че който тренира сутрин, в крайна сметка е зареден с повече енергия и като цяло е по-активен.

 

Предимство №3: Вие ще изгаряте повече мазнини

 

Да закусите или не преди сутрешната тренировка? Това е един от вечните въпроси във фитнес средите. Ползите от закуската са, че ще заредите тялото си с повече енергия, но през 2013 година, учени от Англия установиха, че тренировките на празен стомах изгарят с до 20% повече мазнини. Откритието е публикувано в „Британски журнал за хранене“, като в него се споменава и за една условност, която не трябва да забравяте – тренировките не бива да бъдат прекалено дълги. Препоръчваме ви да заложите на високоинтензивните кръгови тренировки, тъй като мускулите ще бъдат слабо заредени с гликоген и така настъпва по-бързо тяхната умора.

 

Предимство №4: Тренировките сутрин понижават кръвното налягане

 

В проучване на щатския университет „Апалачи“, на участниците е дадена задачата да тичат на бягаща пътека по половин час, в 3 различни времеви пояса през деня – в 7 часа сутринта, в 13,00 часа и в 19,00 часа. Тези, които са тренирали сутринта, намаляват кръвното си налягане с 10 процента, като този спад продължава през целия ден и дори достига до -25% до вечерта. Повечето сърдечни удари се получават в ранните часове на деня, така че учените предполагат, че тренировките сутрин могат да служат и като превантивна мярка.

 

Предимство №5: Ще спите по-добре през нощта

 

Вечерните тренировки могат да повишат температурата на тялото, да покачат адреналина и да стимулират организма, което да направи заспиването много трудно. Сутрешните тренировки от своя страна правят съня по-дълбок, по-продължителен и по-висококачествен.

 

Предимство №6: Ще се предпазите от диабет

 

Тренировките сутрин на празен стомах могат да ви защитят при нарушен глюкозен толеранс и инсулинова резистентност, които са „запазена марка“ на диабет тип 2. По време на 6-седмично проучване, публикувано в списание „Журнал по физиология“, две групи участници тренират сутрин, като първата не закусва, докато втората приема въглехидратна закуска. Двете групи показват близък глюкозен толеранс и инсулинова чувствителност, но при първата няма надаване на тегло.

 

Предимство №7: Ще изградите по-ефективно вашата мускулатура

 

При събуждането сутрин, нивото на тестостерон е в пика си. Това прави ранните часове на деня идеалното време за тренировки за изграждане на мускулна маса.

 

Предимство №8: Вие ще подобрите общото си здравословно състояние

 

Повечето трениращи не приемат работата си във фитнес залата или другите места за развиване на тялото като някакво задължение, за тях това е просто навик. Събуждайки се рано и тръгвайки към залата, преди да си помислите за нещо друго, означава, че вие сте от онзи тип хора, които са превърнали тренировките в начин на живот. Много по-лесно е да се отиде в залата преди работа, тъй като след работния ден, плановете много по-лесно се развалят – ваш приятел е пристигнал в града или пък трябва да свършите нещо спешно. Навикът да ставате рано, за да отметнете вашата тренировка ви прави по-последователни и също така означава, че вие търсите и ползите за вашето здраве, включително повишен имунитет, дълголетие и по-добро настроение, като не искате да рискувате пропусната тренировка, поради някакъв непланиран ангажимент.

 

Източник:  Framar.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени