Шрифт:

Колко време отнема загубата на коремни мазнини?

Колко време отнема загубата на коремни мазнини?
10-11-2020 14:00

Когато търсим начин да отслабнем, без значение дали е по здравословни или естетични причини, областта на корема се оказва най-трудната за сваляне зона.

 

И тук възниква въпросът: колко време ще ми отнеме да се отърва от мазнините там?

 

Краткият отговор е: зависи.

 

Дългият отговор е, че всичко е въпрос на комплексен подход. Най-добре е да комбинирате режим на хранене и физически упражнения, но не забравяйте, че здравословното темпо на отслабване е от 1 до 2 килограма на седмица. Повечето свалени килограми няма да доведат до нищо добро, коментират експерти.

 

В желанието си да намалят мазнините обаче, някои хора биват буквално обсебени, затова винаги следете процента на мазнини в тялото, тъй като ниското ниво може да се окаже опасно за здравето ви.

 

В крайна сметка се нуждаете от определен процент мазнини, за да поддържате здрав метаболизъм. Нискията процент мазнини води до странични ефекти, като недостиг на витамини, проблеми с хормоните и дори увреждане на нервната система.

 

Затова не гледайте на мазнините като на някакво зло. Това, на което трябва да обърнете внимание, е по-скоро областта около корема. Там обикновено се намира висцерална мастна тъкан, която, ако е в по-големи количества, е причина за високо кръвно налягане, инсулинова резистентност и повишен риск от диабет тип 2, както и сърдечни заболявания.

 

Реално има редица фактори, които оказват влияние върху това колко бързо изгаряте мазнините по корема:

-фамилна обремененост

-възраст

-пол (жените са склонни да трупат мазнини в дупето и бедрата, докато мъжете натрупват висцерална мазнина в корема)

-ежедневна активност.

 

И ако сте чували, че изгарянето на 3500 калории е равно на – 500 грама, причината е, че 1 килограм мазнина се равнява на около 3500 калории.

 

Например, ако намалите приема на калории с 500 на ден, за седмица ще свалите около 0.5 кг, или за месец – около 2 кг. Колкото повече тежите, толкова повече енергия и калории изгаряте по време на ежедневните си дейности.

 

Ако включите и спорт, ще изгаряте калории по-бързо. Тренировките обаче водят до изграждане на мускули, които тежат повече. Времето във фитнеса може да не намали килограмите по-бързо, но ще ви помогне да загубите мазнини по корема и да изградите чиста мускулна маса.

 

Как да започнем да губим мазнините?

 

Две думи: калориен дефицит. Загубата на телесни мазнини се постига най-добре чрез комбинация от диета - намаляване на излишните калории, и упражнения - изгаряне на повече калории.

 

Започнете с това да замените някои храни. Например бял хляб с пълнозърнест, захар с естествен подсладител (агаве, мед, стевия), краве мляко със соево или бадемово....

 

Не пийте калориите

 

Ако досега следобед пиехте карамелено макиато, заменете го с черно кафе с мляко. Реално така ще си спестите поне 500 калории.

 

Без рафинирани въглехидрати

 

Да, трудно е да се откажете изведнъж от торта или кроасани, но постепенно заменяйте.

 

Наблегнете на протеина

 

И не забравяйте протеините. Ястията с високо съдържание на протеини ще ви помогнат да изградите мускулна маса, докато сваляте мазнини по корема.

 

Използвайте по-малки чинии

 

Това е стар трик, но работи. Според проучване използването на по-малки чинии и купи означава по-малки порции. Наред с това се опитайте да ядете по-бавно, избягвайте да вечеряте пред телевизора и изберете по-малък десерт.

 

Само вие можете да ускорите загубата на мазнини по корема. Но ще са необходими постоянство и позитивна нагласа...

 

Profit.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени