Шрифт:

Забраняват скандиранията по време на Игрите в Токио

Забраняват скандиранията по време на Игрите в Токио
13-11-2020 09:17

Феновете могат да получат забрана за скандирания по време на Олимпийските игри в Токио, за да се избегне риска от разпространение на коронавируса.

 

Коментарите идват след тестово събитие по гимнастика в Токио в неделя, където привърженици, носещи предпазни маски, бяха призовани да не викат, като вместо това ръкопляскаха тихо и кимиха в знак на одобрение.

 

Изпълнителният директор на Токио 2020 Тоширо Муто сподели, че феновете, пристигащи в Япония, може да не преминават задължителна 14-дневна карантина, казвайки, че мярката трудно би била наложена. Но той добави, че организаторите обмислят призоваването на фенове да не викат или да говорят на висок тон, за да се минимализира риска от заразяване с COVID-19 на отложената Олимпиада.

 

„Има вероятност да помолим олимпийските фенове да се въздържат от викане или говорене на висок глас. Когато помислим за ефекта от пандемията, това е нещо, което трябва да обмислим, за да редуцираме разпространението на заразата“, каза Муто след среща на комисията. Докато повечето спортни състезания по света бяха подновени след спирането заради пандемията, повечето от тях се провеждат при закрити врати. Феновете са допускани до спортни събития в Япония, обикновено ограничен брой от тях, но са съветвани да не викат или скандират.

 

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви в сряда, че е все по-уверен, че „значителен брой“ фенове ще получи разрешение да посети Игрите.

 

Муто сподели, че ръководните лица обмислят премахването на карантината за пристигащи фенове и заместването й със серия от тестове и здравни проверки. Движенията на атлетите и организаторите ще бъдат ограничени за две седмици след влизането им в страната, но ще бъде трудно мярката да бъде въведена за фенове, каза още той.

 

„Предвид големия брой чуждестранни фенове, 14-дневна карантина и забрана върху използването на градския транспорт е нереалистична“. Вместо това, „предварителни тестове и здравен мониторинг, внимателно следене на границите и бързо действие при поява на симптоми са сред препоръките, които се обмислят.

 

Олимпийските игри бяха отложени с година за следващия юли заради пандемията от коронавирус, но независимо от повишения брой случаи, Игрите не изглеждат застрашени на този етап. Токио стартира провеждането на тестови състезания, включително почти пълен бейзболен мач и гимнастическата надпревара с четири страни в неделя, проведена при строги мерки.

 

Президентът на МОК Бах, чиято визита следващата седмица ще бъде първата след отлагането на Олимпиадата, сподели, че събитията са положителен знак. „След като видях различните тестове в Япония, можем да бъдем все по-уверени, че ще имаме значителен брой привърженици и на олимпийските стадиони. Колко точно и при какви условия, ще зависи до огромна степен от бъдещето развитие на ситуацията“, каза той след заседание на Изпълкома на МОК.

 

Япония в момента има стриктна забрана върху на практика целия чуждестранен туризъм. Муто сподели, че всеки таван върху броя зрители или правила за гостуващите публики, ще бъде решен през пролетта. В неделното състезание по гимнастика, около 2000 фенове с предпазни маски останаха социално дистанцирани в олимпийския стадион с капацитет от 8700 седящи места, докато същевременно бяха окуражени да не скандират.

 

---Тагове: Токио 2020, ОИ 2020
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Мерките срещу COVID-19 оскъпяват Игрите в Токио с почти 1 млрд. долара

30.11.2020

Китай ще иска трета Олимпиада

27.11.2020

СЗО препоръчва повече физическа активност по време на пандемията

26.11.2020

Почина легендата Марадона

25.11.2020

В Токио: Най-добрият сценарий за Олимпиадата са зали и стадиони пълни със зрители

25.11.2020

Обявиха и финалистките за Атлетка №1 в света

24.11.2020

Рабат открива Диамантената лига през 2021 г.

24.11.2020

Карамаринов: Тренировките и състезанията да продължат при строги протоколи

24.11.2020


Последни новини Най-четени