Шрифт:

На Олимпиадата в Токио - само с ваксина

На Олимпиадата в Токио - само с ваксина
16-11-2020 14:04

Участниците в Олимпийските игри в Токио догодина, както и всички фенове, които пристигат от чужбина, вероятно ще бъдат принудени да се подложат на ваксиниране при пристигането си в Япония, за да предпазят японската общественост, заяви в понеделник президентът на МОК Томас Бах след среща с новия премиер Йошихиде Суга.

 

Това беше и първа среща между Суга и лидера на световното олимпийско движение, както и първа визита за него в Япония след отлагането на Олимпийските игри.

 

"За да защитим хората и от уважение към японския народ, МОК ще положи големи усилия. Така че колкото се може повече хора- състезатели-олимпийци и посетители да пристигнат тук с поставена ваксина, ако дотогава е налична такава", каза Бах. Това ни прави уверени, че можем да имаме зрители на стадиона на Олимпиадата през следващата година и те да се радват на безопасна среда.

 

Посещението на Томас Бах продължи два дни и премина доста интензивно, в постоянни срещи и разговори. Целта му беше да бъде убедено японското общество, че Олимпиадата трябва да се проведе и това няма да вдигне риска от разпространение на COVID. Все още обикновените хора в Страната на изгряващото слънце не са напълно сигурни, че е подходящо време за състезания.

 

Иначе Олимпийските игри трябва да стартират на 23-и юли 2021-а година.

 

Евенуталното въвеждане на ваксина се разглежда като възможно след обявената миналата седмица успешна проба от Pfizer Inc., която може значително да помогне на МОК и на местните власти, за да дадат старт на Олимпийските игри. Напредък има и в бързите тестове.

 

Но някои спортисти и фенове от чужбина са почти сигурни, че ще се противопоставят на всеки натиск за задължително приемане на ваксината. Но Бах намекна по-рано, че може да бъде почти задължително и да се формулира като "олимпийска солидарност".

 

От друга страна наскоро Япония проведе бейзболни мачове с близо 30 000 фенове на някои стадиони. Също така се проведе и демонстративен турнир по гимнастика с 22 спортисти, пристигнали от чужбина, на която присъстваха няколко хиляди зрители.

 

В генерален план Япония беше пощадена от масовостта на заразата в Европа и Америка, като пътуванията отвън и навътре в страната са силно ограничени, а хората са задължени да носят маска при всяко излизане от дома си.

 

Нашето решение е да дадем старт на Олимпийските игри другото лято като доказателство, че човечеството е победило вируса′′, заяви японският министър-председател Суга след срещите с Бах.

 

---



Тагове: Токио 2020, ОИ 2020
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Мерките срещу COVID-19 оскъпяват Игрите в Токио с почти 1 млрд. долара

30.11.2020

Китай ще иска трета Олимпиада

27.11.2020

СЗО препоръчва повече физическа активност по време на пандемията

26.11.2020

Почина легендата Марадона

25.11.2020

В Токио: Най-добрият сценарий за Олимпиадата са зали и стадиони пълни със зрители

25.11.2020

Обявиха и финалистките за Атлетка №1 в света

24.11.2020

Рабат открива Диамантената лига през 2021 г.

24.11.2020

Карамаринов: Тренировките и състезанията да продължат при строги протоколи

24.11.2020

Ясни са финалистите за Атлет №1 в света за 2020 г.

23.11.2020


Последни новини Най-четени