Шрифт:

Спортна рехабилитация на белите дробове след Covid-19

Спортна рехабилитация на белите дробове след Covid-19
01-12-2020 10:19

Коронавирусът не проявява пристрастия при разпространението си, от него не са защитени дори и най-добрите спортисти. Въпреки, че най-тежко го преодоляват хора с различни други заболявания, при атлетите той може да мине само с някои от характерните си симптоми или дори безсимптоматично. Трудно е да се прогнозира как даден човек ще реагира на вируса.

 

Знаейки, че срещата с коронавируса може да донесе непредсказуеми резултати, налага се доста от спортистите да преминат през специална рехабилитация, за да се върнат отново към нормалния ритъм на тренировки. Covid-19 засяга всички системи на тялото, но предимно дихателните пътища. И докато симптоми като сухота или болки в гърлото, умора, загуба на вкус и обоняние или стомашните разстройства не повлияват толкова силно чисто спортните качества на атлетите, то задухът и проблемите с белите дробове могат да имат трайни последици при активно спортуващите, дори и след оздравяването.

 

Лекари от Хонконг съобщават, че са проследили клинични картини на възстановени от коронавирус пациенти, като при някои от тях се наблюдава загуба на 20-30% от предишната им белодробна функция. Докладите са направени сред малки групи хора, най-вече играчи от местните спортни отбори, от които около 25% са имали задух по време на леките тренировки в домашни условия, препоръчани им от треньорския и лекарския щаб на клубовете.

 

Лекарите също така съобщават, че след сканиране на белите дробове на възстановените пациенти, често е откривано увреждане на белите дробове. Според тях, то вероятно се дължи на цитокиновата буря (свръх отговор на някои от клетките на имунната система), преживяна от много пациенти с Covid-19. Този механизъм все още не е уточнен, учените още не могат да разберат защо някои пациенти, които преди това са били без здравословни проблеми, преживяват такава тежка имунна реакция. Или коронавирусът притиска така тялото, че налага то да му отвърне с масивен имунен отговор, или вирусът променя имунния отговор и системите, които се опитват да го спрат. Чрез такава силна реакция, имунната система може повече да увреди, отколкото да предпази белите дробове.

 

При някои пациенти проблемите с белите дробове може да се получат от острия респираторен дистрес синдром, поради развитието на вирусна пневмония. За някои страдащи, самото нещо, което може да ги спаси, а именно уреда за механична вентилация, може да причини увреждане на деликатната белодробна тъкан. Независимо от причината, увреждането на белодробната тъкан и подлежащите капиляри се възстановяват много по-бавно, отколкото самото излекуване от коронавируса. В най-лошия случай, увреждането може да бъде трайно и да доведе до развитие на белодробна фиброза.

 

Възстановените спортисти трябва да бъдат насочени към физиотерапия за рехабилитация на белите дробове, като лекарите от Хонконг предлагат плуването, като вариант за постепенно подобряване на белодробната функция. Традиционната дихателна физиотерапия по-скоро се избягва след претърпяна зараза с коронавирус. Поради тази причина, по време на рехабилитацията, лекарите избягват стреса на белодробната система с агресивни дихателни терапии и  използването на спирометрия.

 

Спортна рехабилитация на белите дробове след Covid-19

 

Спортистите, преминали през заразяване с коронавирус, могат или да бъдат с директно увреждане на белия дроб или просто да имат нужда от плавно навлизане в тренировъчния процес, поради продължителното бездействие, наложено от заболяването им.

 

В повечето случаи, атлетите нямат много силна симптоматика и обикновено не се налага да се хоспитализират, прекарвайки карантината в домашни условия. В такъв случай, добре е те да започнат с леки тренировки веднага след отшумяването на симптомите, като постоянно предоставят информация за реакцията на тялото им към упражненията на лекуващия лекар или този на отбора им. За целта могат да се използват неща като хронометър за измерване на пулса и дихателната честота, пулсоксиметър и кардио уреди за домашна употреба като велоергометър или бягаща пътека. Ако кардио упражненията затрудняват спортиста, могат да се започнат такива на стол за укрепване на дихателните мускули. Такива са диафрагмалното дишане или издишване през присвити устни.

 

Ако не разполагате в дома си с кардио оборудване, можете да правите маршируване на място или разходки из дома ви за определено време. По време на заниманието спортистът трябва да следи показатели като пулс, дихателна честота и насищане на кръвта с кислород (чрез измерване с пулсоксиметъра). Няма актуални насоки колко като обем трябва да са тренировките, затова всеки трябва да сравни нещата с обичайните си сесии от времето, преди срещата му сCovid-19. В тази фаза на изграждане на издръжливост, атлетите трябва да бъдат държани в зоната им на комфорт и да могат да говорят спокойно, особено ако са изкарали срещата с вируса по-тежко. След като силите им бъдат възстановени, тогава може да започне увеличаване на интензивността, но за кратки интервали. Със завръщането на издръжливостта и белодробната функция, може да се започнат тренировки с леки тежести, ластици и други уреди със съпротивление, а също и да се разработва план за завръщане към спорта.

 

Източник: sportsinjurybulletin.com; по разработка на Framar.bg

 

---


Тагове: Коронавирус, За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени