Шрифт:

Как е ограничен спортът в Европа

Как е ограничен спортът в Европа
02-12-2020 13:26

Ясно е, че в България поне до 21 декември спортът за подрастващи под 18 г. е забранен. По време на видеоконференция на спортните министри от Европейския съюз беше обобщено какви са мерките в спортния сектор за битката с пандемията от COVID-19 и в останалите държави в Европа. Министрите проведоха ориентационен дебат на тема „Международните спортни прояви по време на пандемията от COVID-19”. Всеки от участниците представи мерките, които са предприети в сектора в страните членки. Във видеоконференцията се включи министрът на младежта и спорта Красен Кралев и българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

 

Всяка от държавите членки прилага различен подход в стремежа си да ограничи разпространението на COVID-19 и спрямо епидемиологичната ситуация на територията си.

 

В Люксембург всички спортни състезания са преустановени до януари 2021 г. Гърция, Хърватия, Франция, Словения и Швеция прилагат различни ограничения за млади спортисти. Първите две страни са преустановили техните занимания. Във Франция са позволени само контролирани тренировки на открито, а в Словения занимания провеждат само регистрираните професионални спортисти. В повечето региони на Швеция не е препоръчително провеждането на групови тренировки за деца и юноши. Към момента Италия, Австрия и Словения позволяват провеждането на състезания и тренировки само в професионалния спорт при ограничен брой зрители. В Португалия също са позволени спортни събития с публика при стриктни мерки. В Унгария, Франция, Испания, Словакия, Румъния, Гърция, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Хърватия  се провеждат спортни състезания и тренировки без публика.

 

Голяма част от международните събития за 2020 г. са били отменени или отложени. В държавите, в които са се провели и се провеждат състезания, се прилагат стриктни противоепидемични протоколи, изготвени на база последните данни за разпространението на вируса, и се извършва редовно тестване на спортистите. На територията на Ирландия всички спортни прояви, включително в олимпийски и паралимпийски спортове, са били забранени в продължение на шест месеца, като те са подновени през август.

 

Българският еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че сектор “Спорт” е засегнат във всяка една страна членка на Европейския съюз, а ограничителните мерки са дали отражение както върху професионалния, така и върху аматьорския спорт. По време на обсъжданията беше обърнато особено внимание на негативния ефект, който COVID-19 оказва върху финансирането в спортния сектор. Министрите се съгласиха, че атлетите, спортните организации и федерации са претърпели чувствителни загуби в резултат на отлив на спонсори, празни стадиони и зали и направените разходи за прилагане на изискванията за безопасност.

 

По време на изказването си министър Красен Кралев отбеляза, че от избухването на пандемията първи приоритет на българското правителство е защитата на здравето на гражданите. Кралев призова спортните министри от ЕС да координират усилията си и да обменят добри практики прилагани в страните. Около това се обединиха и всички участници във видеоконференцията. Председателят на Европейския олимпийски комитет Нилс Нюгарт обяви, че от началото на пандемията в Европа са отменени хиляди спортни събития, което нанася сериозен удар върху сектора.

 

„Пандемията COVID-19 не само наруши международните спортни събития и календари, но и сериозно засегна спортния сектор в икономически план. В тази връзка България вярва, че на ниво Европейски съюз трябва да обменяме не само добри практики относно опита ни по време на пандемията и мерките в отговор на COVID-19, прилагани по отношение на международни спортни събития. На ниво Европейски съюз е ключово да имаме дискусия за това как да подкрепим възстановяването на спортния сектор чрез средства от ЕС. През следващия програмен период секторът трябва да има достъп до структурните фондове и фондовете за възстановяване, както и всички други съответни програми и инструменти на ЕС. Без подкрепата на европейските фондове, допълващи националното финансиране, организирането на спортни събития в бъдеще би могло да бъде изложено на риск“, допълни Кралев.

 

---


Тагове: Коронавирус
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени