Шрифт:

И Италия може да е без знаме и химн в Токио

И Италия може да е без знаме и химн в Токио
08-01-2021 11:45

Италия може да стане втората държава след Русия, на която МОК ще забрани да използва националните си символи по време на Олимпийските игри в Токио 2020. За разлика от Руската федерация, която беше санкционирана заради системно нарушаване на световните антидопингови правила, италианските спортисти може да останат без своето и знаме и химн заради потенциална държавна намеса в работата на местния олимпийски комитет (CONI).

 

За това алармира президентът на CONI Джовани Малаго, който пред радио РАИ заяви, че рискът за това е "много висок". Причината е приетият нов спортен закон в страната, който ограничава ролята на олимпийския комитет в италианския спорт. От МОК са изразили тревога, че някои от текстовете в него позволяват намесата на правителствените институции в работата на CONI - нещо, което противоречи на Олимпийската харта.

 

Според Малаго МОК ще обсъди възможните санкции на следващото заседание на изпълнителното бюро, насрочено за 27 януари. Миналия септември президентът на олимпийското движение Томас Бах обяви, че организацията е "много притеснена за ситуацията и функционирането на CONI". Наскоро Малаго проведе среща с министър-председателя на Италия Джузепе Конте, на която призова правителството "да намери решение на спора".

 

„Рискът да отидем в Токио без химн и знаме е много висок, заяви шефът на италианския олимпийски комитет. - Никой не иска наказания, ще бъде ужасно. Надяваме се тези, които имат честта и отговорността да намерят решение, поне да удържат на думата си, защото вече всички са наясно с опасността."

 

В края на 2018 г. италианският парламент прие закон, чрез който създаде правителствена организация за разпределяне на финансирането сред националните спортни федерации в страната. Новата структура, наречена "Спорт и здраве" (Sport e Salute), редуцира ролята на CONI единствено до подготовка на спортистите за участие на Олимпийски игри.

 

През ноември спортният министър на Италия Винченцо Спадафора адресира писмо до МОК, в което увери организацията, че CONI все още има "своята автономия". Това обаче не успокои ръководителите на олимпийското движение, които още през 2019 г. - само два месеца след като Милано и Кортина д`Ампецо бяха избрани за домакини на зимните игри през 2026 г., изпратиха заплашително писмо за възможни санкции, ако не бъдат направени драстични промени в закона.

 

sega.bg

 

---


Тагове: Токио 2020, ОИ 2020
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Томас Бах: Няма причина да вярваме, че Олимпийските игри няма да започнат на 23 юли

21.01.2021

На европейско – с отрицателен COVID-19 тест

21.01.2021

Европейската атлетика заседава в София

20.01.2021

Няма да задължават спортистите да се ваксинират, за да участват в Токио

20.01.2021

Разпространението на коронавируса не притеснява Япония за Игрите

19.01.2021

Двойно по-малко спортисти на откриването на Оимпийските игри

18.01.2021

Подобриха световния рекорд в тройния скок

17.01.2021

Олимпийската шампионка в хърделите остана без права

15.01.2021

Решението за феновете по трибуните в Токио идва до два месеца

13.01.2021


Последни новини Най-четени