Шрифт:

Ползите от тренировки на студено

Ползите от тренировки на студено
17-02-2021 08:02

Навън е студено и мотивацията за тренировки на открито рязко е спаднала. Но е то няколко причини, заради които си заслужава да излезете да направите плануваното занимание.

 

Горите повече калории

Когато навън е студено, изгаряте повече енергия, необходима за затопляне на тялото ви. При този процес дейно участие взимат така наречените кафяви мазнини в тялото ви, чиято стимулация води до горене на другите лоши и грозни мазнини в тялото ви.

 

Борите депресията

Учени от университета "Дюк" твърдят, че 30-минутна кардио тренировка ще подобри настроението ви и в най-свирепото, мъгливо, мрачно и необещаващо утро.

 

По-издръжливи сте

Проучване на Въоръжените сили на Съединените американски щати довело до следните изводи за представянето на победителите в маратони, проведени в последните няколко години. Оказва се, че при температури от 1-10 градуса мъжете победители били само 1,7% по-бавни в сравнение с рекорда за даден маратон. Показателите им се влошавали драстично с повишение на температурите.

 

Подобрявате дишането си

Сещате ли се за учестеното дишане по време на зимен сутрешен джогинг и за студения въздух, който прерязва дробовете ви. Е, всичко е за добро. При такива условия тялото ви се приучава да използва кислорода по-добре. Това води и до повишаване на скоростта ви (с до 29% при редовни тренировки на студено). Ето и предложение за протичане на тренировката: Започнете с 10 минути загравка. След това преминете към 30-секунден спринт, последван от 90 секунди по-бавно бягане за възстановяване. Направете 3 повторения, а след това намалявайте времето за възстановяване с по 15 секунди, докато не стигнете до само 15 секунди бавно тичане и 30 спринт.

 

Студенината намалява стреса

Особено студената вода. Е, май е време да започнете деня със студен душ или вана. Или с плуване в студен басейн.

 

Борите настинките

Най-добрият начин да избегнете грипа и настинките през зимата е да бъдете активни. Тренировката при ниски температури засилва имунната ви система. Важно е да сте облечени добре, за де не измръзнете в първите десет минути. Все пак избирайте дрехи с ципове, за да може да позволите на тялото си да диша, когато загрее. 

 

sportuvai.bg

 

---


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени