Шрифт:

Ивайло Стефанов пред студио СПРИНТ: От 35 години спазвам един и същи тренировъчен режим (видео)Който спестява от физическа подготовка, прави много голяма грешка, смята бившият ни волейболен национал Ивайло Стефанов. Той беше гост в поредното издание на спортно студио СПРИНТ.

 

Играчът на ЦСКА Стефанов, който ще навърши 48 години през лятото, няма аналог не само у нас, но и в Европа, като играещ професионален състезател на тази възраст. Волейболистът говори за спортното дълголетие и начинa на поддържане за оптимална форма, независимо от възрастта.
 
Достигането до спортно дълголетие е сбор от компоненти, като физика на тялото, психика, физиология, режим и донякъде късмет. Защото, ако един играч се контузи, може да приключи много бързо, смята известният ни състезател.
 
„Продължавам да играя волейбол, защото ми е добре и ми е интересно. Правя го с някаква лекота, донякъде е необяснимо и за самия мен. Но 35 години спазвам един и същи режим. Смятам, че той е много по-важен от самите мачове. Трябва да се тренира, за да се държи високо ниво. Ако мислиш, че можеш да спестиш по време на занимания, а на мач ще покажеш нещо, няма как да стане. Основата е всекидневно влагане в тренировка.“
 
Физиологията на всеки човек е индивидуална, но с основно значение за спортното дълголетие, казва още Ивайло Стефанов. Той самият не спазва някакъв строг хранителен режим и не се подлага на диети. 
 
„Не се лишавам от някакви определени храни. Ям каквото моят организъм поиска, но в границите на разумното.“
 
Физическата подготовка е друг много важен фактор. За да има един организъм енергия, трябва да е физически подготвен. Предпазването от травми също зависи от физиката на тялото. Който спестява от физическа подготовка, прави много голяма грешка, убеден е Стефанов.
 
Относно ВК ЦСКА Стефанов заяви, всички заедно, млади и стари, се борят за оцеляването на "червения" клуб. В момента основната цел е развитието и израстването на младите състезатели. През годините "армейците" са се утвърдили като клуб с водеща детско-юношеска школа у нас и много изтъкнати наши волейболисти са тръгнали именно от от ЦСКА. 
 
„Всичко това ни дава една удовлетвореност, че се работи и се постигат резултати, макар че не сме финансово обезпечени, както повечето други клубове“, категоричен е Стефанов.
 
За себе си и отношенията с по-младите волейболистът заявява, че изминалите години и натрупаният опит водят до промени – станал е много по-търпелив и толерантен.
 
„Хората, които ме познават от преди 20-30 години, знаят, че винаги съм казвал директно нещата. Сега съм много по-дипломатичен. Повечето от отбора са толкова малки, че могат да ми бъдат деца и съм много по-внимателен към тях.“
 
Относно бъдещето? „Ще играя докато мога и докато го искам. Планове не правя. Бъдещето само ще покаже“, допълва още Стефанов.
 
 
Цялото интервю с Ивайло Стефанов можете да гледате във видеоматериала.

 

---


Тагове: Студио СПРИНТ
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Марк Славов над всички в копието

28.02.2021

Отличен резултат за Михаела Петкова

27.02.2021

Треньорката Станка Златева: Радвам се на родители, които карат децата си да работят

26.02.2021

Стартови списъци за НШ по хвърляния

26.02.2021

Обявиха състава ни за европейското първенство в зала

25.02.2021

Инна Ефтимова в Студио СПРИНТ: Имам сили за финал на европейското

25.02.2021

Победа с рекорд за Ценов, още два бронза за българите в Белград

25.02.2021

Трибоят става четирибой от 2022 г.

24.02.2021

Пушене и спорт - съвместимо ли е или не

24.02.2021

Голямо име в биатлона се нуждае от средства за лечение

24.02.2021

Почина треньорът Веселин Георгиев

24.02.2021

Значението на усмивката по време на тренировка

23.02.2021

Пълни резултати от НШ под 16 г.

21.02.2021


Последни новини Най-четени